Byråkratiskt språk brukar jag prata om i språkbrevet ibland. Kanslisvenska är ett annat uttryck med samma betydelse. Men vad menas egentligen med det?

Myndigheter ska kommunicera så att medborgarna förstår

Något som kan anses grundläggande i en demokrati är att myndigheter kommunicerar på ett sätt som medborgarna kan förstå och ta till sig. Det var också därför språkkonsultutbildningen, som jag har gått, startade 1978. Den kom till för att utbilda personer som kan hjälpa myndigheter att kommunicera begripligt med medborgarna.

Sedan 2009 finns det även en lag, språklagen, som bland annat säger att ”språket i offentlig verksamhet ska vara vårdat, enkelt och begripligt”. Om du jobbar på en myndighet och skriver byråkratspråkliga texter så bryter du alltså mot lagen. Om du jobbar i ett företag behöver du med stor sannolikhet kunna kommunicera med kunderna för att sälja något så att företaget kan fortsätta existera och du kan ha kvar ditt jobb. Oavsett vilket jobb du har är det alltså en bra idé att undvika kanslisvenskan och i stället skriva tydliga texter.

Undvik byråkratspråk

Så hur kan byråkratspråk se ut, och framför allt: hur kan vi undvika det? I
mina tidigare språkbrev hittar du många exempel på byråkratspråk och tips på
hur du kan skriva i stället. Du kan till exempel börja med att läsa de här:
Skriver du byråkratiskt?
Använd moderna och konkreta ord
Ge ett professionellt intryck
Klä på substantiven

Vill du ha hjälp att skriva vårdat, enkelt och begripligt?

Jobbar du på myndighet och behöver hjälp att skriva vårdat, enkelt och begripligt? Eller representerar du ett företag som vill kommunicera tydligt med era kunder? Jag skriver eller språkgranskar era texter. Varmt välkommen att kontakta mig och berätta vad du behöver hjälp med.

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This