Så här hanterar Klartext dina personuppgifter

Jag, Jenny Forsberg på Klartext, följer dataskyddsförordningen GDPR för lagring av personuppgifter. För att du ska kunna anlita mig så behöver jag hantera dina personuppgifter. För att ta det allra mest grundläggande exemplet: för att vi ska kunna kommunicera med varandra behöver jag veta vad du heter, var du arbetar, vad du har för mejladress och kanske telefonnummer. På den här sidan kan du läsa mer om hur jag hanterar de här och andra personuppgifter. Om du har några frågor kan du alltid kontakta mig.

Vilka personuppgifter samlar Klartext in?

Klartext har ett språkbrev med tips för dig som vill skriva bättre texter. Om du vill prenumerera på det fyller du i formuläret som finns längst ner på varje sida på den här webbplatsen. Jag samlar in din mejladress i och med att du fyller i den i formuläret. Om du fyller i de frivilliga uppgifterna om namn och organisation så samlar jag även in dessa uppgifter. När du får språkbrevet samlas det även in statistik för när du öppnar brevet och vilka länkar du klickar på i brevet.

Jag har ett kontaktformulär, där jag samlar in ditt namn, din mejladress och namn på din arbetsplats. Jag kan även få dina personuppgifter på andra sätt. Om du mejlar till mig så får jag din mejladress och andra personuppgifter som du skriver i mejlet. Det kan till exempel handla om namn, adress, mejladress, telefonnummer, titel och organisation.

Om du går någon av Klartexts onlinekurser så samlar jag in dina personuppgifter i form av namn, mejladress, organisation, land och momsnummer i och med att du fyller i dem när du registrerar dig på kursen.

När du använder den här webbplatsen kan det ske en automatisk insamling av personuppgifter som ip-adress, språkinställningar, webbläsarinställningar, tidszon, geografisk information, operativsystem, plattform och skärmupplösning. Det sker för att statistikprogram och annonsprogram ska fungera.

Vad gör Klartext med personuppgifterna?

Jag använder bara dina personuppgifter för att du ska kunna anlita mig och använda mina tjänster. När du anlitar Klartext använder jag dina personuppgifter, till exempel ditt namn, din mejladress och kanske ditt telefonnummer, för att kontakta dig inom ramen för uppdraget. När du fyller i dina uppgifter i formuläret för att prenumerera på språkbrevet använder jag dina uppgifter för att skicka dig språkbrevet, inklusive information och erbjudanden från mig. För att kunna skicka ut språkbrevet även framöver lagrar jag dina personuppgifter.

Sprider Klartext personuppgifterna till någon annan?

Jag sprider aldrig dina personuppgifter till någon tredje part utan att du har gett din tillåtelse till det. Däremot kan jag behöva sprida dina personuppgifter till leverantörer och underleverantörer för att jag ska kunna driva företagets verksamhet och utföra uppdraget som du anlitar mig för.

Hur länge sparar Klartext dina personuppgifter?

Jag sparar dina personuppgifter så länge som jag behöver för att kunna göra det som var anledningen till att jag samlade in uppgifterna, eller så länge det krävs enligt lag, till exempel redovisningslagen. När du har anmält dig som prenumerant på språkbrevet finns dina personuppgifter lagrade i min adresslista så länge du inte avregistrerar dig.

Hur kan du påverka hur dina personuppgifter behandlas?

Du har rätt att när som helst avregistrera dig från språkbrevet. I slutet av varje språkbrev, som du får till din mejladress, finns en länk som du kan använda för att sluta prenumerera. Du kan även kontakta mig och be mig att ta bort dig från listan. När du avregistrerar dig tar jag bort dina personuppgifter ur min lista och behandlar dem inte mer.

Du har rätt att

  • veta vilka personuppgifter jag behandlar och varför – det står på den här sidan
  • få tillgång till de uppgifter som jag har om dig
  • korrigera dina uppgifter om de är felaktiga
  • invända mot att få direktreklam
  • klaga till Datainspektionen om du tycker att jag hanterar dina personuppgifter på fel sätt.

Så länge det inte strider mot några lagar har du också rätt att

  • begränsa hur jag använder dina uppgifter
  • invända om jag behandlar dina uppgifter utan att du har samtyckt till det
  • begära att jag raderar uppgifter som du tidigare har samtyckt till att jag använder.

Vilken är Klartexts lagliga grund för att behandla dina personuppgifter?

Den lagliga grund som Klartext har för att behandla dina personuppgifter är samtycke eller intresseavvägning. Samtycke används när du fyller i något av formulären (kontaktformuläret eller formuläret för att prenumerera på språkbrevet) och sedan kryssar i att du samtycker till att jag behandlar dina personuppgifter på det sätt som jag beskriver här. Intresseavvägning är när jag behöver behandla dina uppgifter för att kunna utföra det uppdrag som du anlitar mig för eller för att kunna driva företagets verksamhet.

/Jenny Forsberg, Klartext

Share This