Skrivarkurser på distans

Skrivarkurser på distans. Klartext erbjuder flera onlinekurser. Du kan starta kurserna precis när du vill, var du än befinner dig i världen.

Skrivarkurs - kaffe, anteckningsblock, penna, dator
Skrivarkurser på distans – när och var du vill

Skrivarkurser med olika syften

Här kan du läsa mer om Klartexts skrivarkurser online. Kursledare är Jenny Forsberg, som är examinerad språkkonsult i svenska och författare. Jenny har gjort texter begripliga åt företag och myndigheter sedan 1999. Hon har skrivit fyra fackböcker och två romaner.

Skrivarkursernas ledare Jenny Forsberg
Skrivarkursledare Jenny Forsberg, författare och examinerad språkkonsult i svenska.

Skrivarkursen Skriv tydliga texter

Skrivarkursen Skriv tydliga texter passar dig som skriver brukstexter på jobbet, i ditt eget företag eller i något annat sammanhang. Kanske skriver du mejl, webbtexter, rapporter, mötesprotokoll eller något annat. Du får verktygen för att skriva enkla, begripliga texter som når fram till dina läsare.

Kursen finns i tre varianter:

Kom-igång-kursen är en självstudiekurs för dig som skriver i jobbet men som tycker att det är lite svårt att komma igång. Eftersom den är helt gratis är det också en bra kurs att prova för dig som är nyfiken på om det här med onlinekurser är något för dig.

Pris: 0 kronor

Läs mer om kom-igång-kursen.


Klartexts mest populära skrivarkurs, som ger dig mycket kunskap för pengarna. Du studerar helt på egen hand. Du lär dig att skriva tydliga texter i teori och praktik och genom att göra massor av övningar på egen hand. Däremot får du ingen återkoppling på dina texter.

Du lär dig strukturera din text, får knep för att undvika byråkratspråk och får reda på hur du kan få svar på dina språkfrågor.

Pris: 1 790 kronor inklusive moms

Läs mer om Skriv tydliga texter.


Det är är lyxversionen av Skriv tydliga texter. Du får tillgång till all information från självstudiekursen, men dessutom får du personlig återkoppling på dina texter av mig Jenny Forsberg, som är examinerad språkkonsult i svenska. Du får tips och råd som du kan börja använda på en gång och som du har nytta av i ditt framtida skrivande.

Pris: 9 900 kronor inklusive moms

Läs mer om Skriv tydliga texter med återkoppling.


Skrivarkursen som lär dig skilja mellan de och dem

Klartext erbjuder en onlinekurs som lär dig att skilja mellan de och dem:

Många tycker att det är svårt att veta när det ska vara de och när det ska vara dem. Är du en av dem? Då är det här kursen för dig. Du går igenom hela kursen på en timme och får även verktyg för att repetera det du lär dig så att du kommer ihåg det framöver.

Pris: 99 kronor inklusive moms

Lär mer om Lär dig skilja mellan de och dem på en timme.


Skrivarkurser för dig som vill skriva en bok

Det finns också två kurser i att skriva böcker – en om att skriva fackbok och en om att skriva roman:

För dig som vill ha någon att hålla i handen medan du skriver din fackbok. Kursen passar bra för dig som inte har skrivit någon bok tidigare. Skriv en fackbok är en självstudiekurs, vilket innebär att du jobbar helt på egen hand utan att få återkoppling på din text.

Pris: 1 190 kronor inklusive moms

Läs mer om skrivarkursen Skriv en fackbok.


För dig som vill skriva en roman med hjälp av ett detaljerat synopsis. Kursen passar dig som har skrivit lite tidigare och som vill arbeta systematiskt och strukturerat. Skrivarkursen är en självstudiekurs, vilket innebär att du jobbar helt på egen hand utan att få återkoppling på din text.

Pris: 1 190 kronor inklusive moms

Läs mer om skrivarkursen Skriv en roman på sex månader.


Varför ska jag gå en skrivarkurs?

Varför ska man egentligen gå en skrivarkurs? Det kan finnas många olika anledningar. Skrivarkurserna här hos Klartext är dessutom av skilda slag, så anledningarna kan skilja sig åt mycket. Här är några anledningar:

 • Du känner dig osäker på skrivtekniken.
 • Du ska skriva en bok eller någon annan längre text men har svårt att komma igång.
 • Du har fått en ny roll på jobbet – kanske som webbredaktör, administratör eller handläggare – och kommer att skriva mer än tidigare.
 • Du är expert på ett ämne – kanske är du ute och föreläser om det – och nu vill du skriva en bok om det så att din kunskap ska nå ut till en bredare publik.
 • Du har alltid drömt om att skriva en roman, och nu är det dags att göra slag i saken.
 • Du är osäker på dagens skrivregler, hur du slår upp vad som är rätt och vem du kan fråga.
 • Du vill lära dig hur man strukturerar texter.
 • Du är intresserad av språk och skrivande och vill bli en bättre skribent.
 • Du är inte så intresserad av språk och skrivande men vill bli en bättre skribent.
 • Du vill veta hur man gör för att budskapet i en text ska nå fram.
 • Du vill veta hur man anpassar texten efter läsarna.
 • Du tycker att det är lättare att följa en kurs och göra saker i en viss ordning än att bara sitta och googla för att hitta rätt kunskap.
 • Du vill skriva korrekt och begripligt och uppfattas som mer professionell i din yrkesroll
 • Du vill få verktygen för att kunna skriva effektiva texter som gör sitt jobb.

Eller så har du någon helt annan anledning.

Vilka fördelar finns med att gå en skrivarkurs online?

Vad finns det då för fördelar med att gå en skrivarkurs online jämfört med att gå en där du går kursen på en specifik fysisk plats?

För det första vill jag säga att det är inte alls säkert att fördelarna överväger för dig. Det kanske passar dig mycket bättre att gå en skrivarkurs på plats – oavsett om du skriver en bok eller om du vill lära dig att skriva bättre i jobbet. Fundera igenom vad du själv behöver innan du bestämmer dig.

Här följer i alla fall några av de fördelar som jag ser med att gå en skrivarkurs online:

 • Du behöver inte passa några tider.
 • Du behöver inte sätta någon väckarklocka.
 • Du kan spara pengar på att du slipper resa till kursen eller övernatta i samband med den.
 • Du slipper administration och planering i samband med att du reser till en kurs.
 • Du kan spara pengar på att en onlinekurs ofta är mer prisvärd än andra kurser. Läraren kan kanske hålla ett lägre pris om hen inte själv behöver vara på plats fysiskt och ta betalt för sin tid.
 • Du kan jobba med kursen på de tider som passar dig bäst – på morgonen, dagen, kvällen eller natten.
 • Du som är introvert behöver inte förlora någon energi av att träffa andra människor på kursen. Du behöver helt enkelt inte träffa någon.
 • Du behöver inte tänka på världsliga saker som att borsta tänderna, fixa håret eller klä på dig för att kunna göra kursen.
 • Du spar tid, dels för att du slipper restiden, dels för att du kan använda strötid och luckor i din kalender till att jobba med kursen.
 • Du kan använda din energi på bästa sätt och jobba med kursen på de tider när du har störst ork och lust – utan att behöva kompromissa och följa det som någon annan har bestämt.

Vilken är din främsta anledning till att gå en skrivarkurs online?

Klarspråkskurser eller skrivarkurser – vad är skillnaden?

Här hos Klartext hittar du två olika typer av onlinekurser, som är listade längre upp på den här sidan:

 1. kurser för dig som vill skriva en bok – en fackbokskurs och en romankurs
 2. kurser för dig som skriver brukstexter, till exempel i jobbet – de kan även kallas klarspråkskurser.

Klarspråk är språk som är tydligt och begripligt och anpassat efter målgruppen. Alltså det som vi språkkonsulter jobbar med. En klarspråkskurs är alltså en kurs där du lär dig att skriva brukstexter. Den är en typ av skrivkurs eller skrivutbildning.

För att ytterligare komplicera begreppen så förekommer begreppen skrivkurs och skrivarkurs parallellt. Min uppfattning är att skrivkurs eller skrivutbildning oftare används för klarspråkskurser, medan skrivarkurs oftare används för kurser i kreativt skrivande eller bokskrivande. Jag kan dock inte påstå att jag känner till någon tydlig rekommendation om när det ena eller andra uttrycket ska användas, utan jag tror att språkbruket växlar.

Vill du boka en skrivutbildning på din arbetsplats?

Jag, Jenny Forsberg som driver Klartext, håller inga klarspråkskurser IRL, utan jag erbjuder bara mina onlinekurser ovan. Många andra språkkonsulter är däremot ute på företag och myndigheter och håller skrivutbildningar. Om du vill anlita en examinerad språkkonsult i svenska som kommer till ditt jobb och håller skrivutbildning så är du ändå välkommen att höra av dig till mig så ska jag ge dig mitt bästa tips om vem du kan höra av dig till.

Share This