Skrivarkurser på distans

Skrivarkurser på distans. Klartext erbjuder fyra skrivarkurser online. En kurs passar dig som vill skriva bättre i jobbet eller andra sammanhang där du skriver brukstexter. En kurs är inriktad specifikt på att lära sig att skilja mellan de och dem. Det finns också två kurser i att skriva böcker – en om att skriva fackbok och en om att skriva roman. Alla kurser sker helt på distans och du kan börja utbildningen precis när du vill, var du än befinner dig i världen.

Skrivarkurs - kaffe, anteckningsblock, penna, dator
Skrivarkurser på distans – när och var du vill

Skrivarkurser med olika syften

Är du sugen på att gå en skrivarkurs på distans? Här kan du läsa mer om Klartexts onlinekurser. Kursledare är Jenny Forsberg, som är examinerad språkkonsult i svenska och författare. Jenny har gjort texter begripliga åt företag och myndigheter sedan 1999. Hon har skrivit fyra fackböcker och två romaner.

Skrivarkursernas ledare Jenny Forsberg
Skrivarkursledare Jenny Forsberg, författare och examinerad språkkonsult i svenska.

Skrivarkurs: skriv tydliga texter

Skrivarkursen Skriv tydliga texter passar dig som skriver brukstexter på jobbet, i ditt eget företag eller i något annat sammanhang. Kanske skriver du mejl, webbtexter, rapporter, mötesprotokoll eller något annat. Du får verktygen för att skriva enkla, begripliga texter som når fram till dina läsare. Du lär dig strukturera din text så att den blir effektiv. Du får knep för att undvika byråkratspråk. Du får svar på de vanligaste språkfrågorna – och får veta hur du kan få svar på dina språkfrågor framöver.

Kursen innehåller många praktiska övningar. Den sker helt och hållet online, så du startar när du vill och lär dig i ditt eget tempo. Läs mer och anmäl dig till skrivarkursen Skriv tydliga texter.

Skrivarkurs: lär dig skilja mellan de och dem på en timme

Kursen Lär dig skilja mellan de och dem på en timme passar dig som tycker att det är svårt att veta när du ska skriva de och när du ska skriva dem. Kursen passar oavsett vilken typ av texter du skriver. Du går igenom hela kursen på en timme och får även verktyg för att repetera det du lär dig så att du kommer ihåg det framöver.

Kursen sker helt online och innehåller praktiska övningar som hjälper dig att lära dig och ger dig ett kvitto på att du har förstått. Du startar kursen när du vill och jobbar på egen hand helt i ditt eget tempo. Läs mer och anmäl dig till Lär dig skilja mellan de och dem på en timme.

Skrivarkurs: skriv en fackbok

Skrivarkursen Skriv en fackbok är till för dig som vill ha någon att hålla i handen medan du skriver din fackbok. Kursen passar bra för dig som inte har skrivit någon bok tidigare. Under kursens gång får du återkoppling på det som just du behöver jobba med.

Skriv en fackbok är en självstudiekurs, vilket innebär att du jobbar helt på egen hand utan att få återkoppling på din text. Läs mer och anmäl dig till skrivarkursen Skriv en fackbok.

Skrivarkurs: skriv en roman på sex månader

Skrivarkursen Skriv en roman på sex månader är en kurs för dig som vill skriva en roman med hjälp av ett detaljerat synopsis. Kursen passar dig som har skrivit lite tidigare och som vill arbeta systematiskt och strukturerat.

Skriv en roman på sex månader är en självstudiekurs, vilket innebär att du jobbar helt på egen hand utan att få återkoppling på din text. Du som är beredd att satsa kan ha ett utkast till en roman färdigt på sex månader. Lär mer och anmäl dig till skrivarkursen Skriv en roman på sex månader.

Varför ska jag gå en skrivarkurs?

Varför ska man egentligen gå en skrivarkurs? Det kan finnas många olika anledningar. Skrivarkurserna här hos Klartext är dessutom av skilda slag, så anledningarna kan skilja sig åt mycket. Här är några anledningar:

 • Du känner dig osäker på skrivtekniken.
 • Du ska skriva en bok eller någon annan längre text men har svårt att komma igång.
 • Du har fått en ny roll på jobbet – kanske som webbredaktör, administratör eller handläggare – och kommer att skriva mer än tidigare.
 • Du är expert på ett ämne – kanske är du ute och föreläser om det – och nu vill du skriva en bok om det så att din kunskap ska nå ut till en bredare publik.
 • Du har alltid drömt om att skriva en roman, och nu är det dags att göra slag i saken.
 • Du är osäker på dagens skrivregler, hur du slår upp vad som är rätt och vem du kan fråga.
 • Du vill lära dig hur man strukturerar texter.
 • Du är intresserad av språk och skrivande och vill bli en bättre skribent.
 • Du är inte så intresserad av språk och skrivande men vill bli en bättre skribent.
 • Du vill veta hur man gör för att budskapet i en text ska nå fram.
 • Du vill veta hur man anpassar texten efter läsarna.
 • Du tycker att det är lättare att följa en kurs och göra saker i en viss ordning än att bara sitta och googla för att hitta rätt kunskap.
 • Du vill skriva korrekt och begripligt och uppfattas som mer professionell i din yrkesroll
 • Du vill få verktygen för att kunna skriva effektiva texter som gör sitt jobb.

Eller så har du någon helt annan anledning.

Vilka fördelar finns med att gå en skrivarkurs online?

Vad finns det då för fördelar med att gå en skrivarkurs online jämfört med att gå en där du går kursen på en specifik fysisk plats?

För det första vill jag säga att det är inte alls säkert att fördelarna överväger för dig. Det kanske passar dig mycket bättre att gå en skrivarkurs på plats – oavsett om du skriver en bok eller om du vill lära dig att skriva bättre i jobbet. Fundera igenom vad du själv behöver innan du bestämmer dig.

Här följer i alla fall några av de fördelar som jag ser med att gå en skrivarkurs online:

 • Du behöver inte passa några tider.
 • Du behöver inte sätta någon väckarklocka.
 • Du kan spara pengar på att du slipper resa till kursen eller övernatta i samband med den.
 • Du slipper administration och planering i samband med att du reser till en kurs.
 • Du kan spara pengar på att en onlinekurs ofta är mer prisvärd än andra kurser. Läraren kan kanske hålla ett lägre pris om hen inte själv behöver vara på plats fysiskt och ta betalt för sin tid.
 • Du kan jobba med kursen på de tider som passar dig bäst – på morgonen, dagen, kvällen eller natten.
 • Du som är introvert behöver inte förlora någon energi av att träffa andra människor på kursen. Du behöver helt enkelt inte träffa någon.
 • Du behöver inte tänka på världsliga saker som att borsta tänderna, fixa håret eller klä på dig för att kunna göra kursen.
 • Du spar tid, dels för att du slipper restiden, dels för att du kan använda strötid och luckor i din kalender till att jobba med kursen.
 • Du kan använda din energi på bästa sätt och jobba med kursen på de tider när du har störst ork och lust – utan att behöva kompromissa och följa det som någon annan har bestämt.

Vilken är din främsta anledning till att gå en skrivarkurs online?

Share This