Skrivarkurser på distans

Skrivarkurser på distans. Klartext erbjuder flera onlinekurser. Du kan starta kurserna precis när du vill, var du än befinner dig i världen.

Skrivarkurser. På bilden syns en kaffekopp, anteckningsblock, penna och dator.
Skrivarkurser på distans – var och när du vill

Skrivarkurser med olika syften

Här kan du läsa mer om Klartexts skrivarkurser online. Kursledare är Jenny Forsberg, som är examinerad språkkonsult i svenska och författare. Jenny har gjort texter begripliga åt företag och myndigheter sedan 1999. Hon har skrivit fyra fackböcker och två romaner.

Skrivarkurser. På bilden Jenny Forsberg, som är ledare för kurserna.
Skrivarkurserna leds av Jenny Forsberg, författare och examinerad språkkonsult i svenska.

Skriv tydliga texter

Skriv tydliga texter passar dig som skriver brukstexter på jobbet, i ditt eget företag eller i något annat sammanhang. Kanske skriver du mejl, webbtexter, rapporter, mötesprotokoll eller något annat. Du får verktygen för att skriva enkla, begripliga texter som når fram till dina läsare.

Kursen finns i tre varianter:

Kom-igång-kursen är en självstudiekurs för dig som skriver i jobbet men som tycker att det är lite svårt att komma igång. Eftersom den är helt gratis är det också en bra kurs att prova för dig som är nyfiken på om det här med onlinekurser är något för dig.

Pris: 0 kronor

Läs mer om kom-igång-kursen.


Klartexts mest populära skrivarkurs, som ger dig mycket kunskap för pengarna. Du studerar helt på egen hand. Du lär dig att skriva tydliga texter i teori och praktik och genom att göra massor av övningar på egen hand. Däremot får du ingen återkoppling på dina texter.

Du lär dig strukturera din text, får knep för att undvika byråkratspråk och får reda på hur du kan få svar på dina språkfrågor.

Pris: 1 490 kronor inklusive moms

Läs mer om Skriv tydliga texter.


Det är är lyxversionen av Skriv tydliga texter. Du får tillgång till all information från självstudiekursen, men dessutom får du personlig återkoppling på dina texter av mig Jenny Forsberg, som är examinerad språkkonsult i svenska. Du får tips och råd som du kan börja använda på en gång och som du har nytta av i ditt framtida skrivande.

Pris: 9 900 kronor inklusive moms

Läs mer om Skriv tydliga texter med återkoppling.


Kursen som lär dig skilja mellan de och dem

Klartext erbjuder en onlinekurs som lär dig att skilja mellan de och dem:

Många tycker att det är svårt att veta när det ska vara de och när det ska vara dem. Är du en av dem? Då är det här kursen för dig. Du går igenom hela kursen på en timme och får även verktyg för att repetera det du lär dig så att du kommer ihåg det framöver.

Pris: 99 kronor inklusive moms

Lär mer om Lär dig skilja mellan de och dem på en timme.


För dig som vill skriva en bok

Det finns också två kurser i att skriva böcker – en om att skriva fackbok och en om att skriva roman:

För dig som vill ha någon att hålla i handen medan du skriver din fackbok. Kursen passar bra för dig som inte har skrivit någon bok tidigare. Skriv en fackbok är en självstudiekurs, vilket innebär att du jobbar helt på egen hand utan att få återkoppling på din text.

Pris: 490 kronor inklusive moms

Läs mer om Skriv en fackbok.


För dig som vill skriva en roman med hjälp av ett detaljerat synopsis. Kursen passar dig som har skrivit lite tidigare och som vill arbeta systematiskt och strukturerat. Det är en självstudiekurs, vilket innebär att du jobbar helt på egen hand utan att få återkoppling på din text.

Pris: 490 kronor inklusive moms

Läs mer om Skriv en roman på sex månader.


Varför ska jag gå en skrivarkurs?

Varför ska man egentligen gå en skrivarkurs? Det kan finnas många olika anledningar. Kurserna här hos Klartext är dessutom av skilda slag, så anledningarna kan skilja sig åt mycket. Här är några anledningar till att gå en kurs i att skriva bättre i jobbet:

 • Du känner dig osäker på skrivtekniken.
 • Du har fått en ny roll på jobbet – kanske som webbredaktör, administratör eller handläggare – och kommer att skriva mer än tidigare.
 • Du är osäker på dagens skrivregler, hur du slår upp vad som är rätt och vem du kan fråga.
 • Du vill lära dig hur man strukturerar texter.
 • Du är intresserad av språk och skrivande och vill bli en bättre skribent.
 • Du är inte så intresserad av språk och skrivande men vill bli en bättre skribent.
 • Du vill veta hur man gör för att budskapet i en text ska nå fram.
 • Du vill veta hur man anpassar texten efter läsarna.
 • Du vill skriva korrekt och begripligt och uppfattas som mer professionell i din yrkesroll
 • Du vill få verktygen för att kunna skriva effektiva texter som gör sitt jobb.

Här är några anledningar till att gå en kurs i att skriva en bok:

 • Du ska skriva en bok eller någon annan längre text men har svårt att komma igång.
 • Du är expert på ett ämne – kanske är du ute och föreläser om det – och nu vill du skriva en bok om det så att din kunskap ska nå ut till en bredare publik.
 • Du har alltid drömt om att skriva en roman, och nu är det dags att göra slag i saken.

Här är en anledning att gå en onlinekurs oavsett ämne:

 • Du tycker att det är lättare att följa en kurs och göra saker i en viss ordning än att bara sitta och googla för att hitta rätt kunskap.

Eller så har du någon helt annan anledning.

Vilka fördelar finns med att gå en skrivarkurs online?

Vad finns det då för fördelar med att gå en skrivarkurs online jämfört med att gå en där du går kursen på en specifik fysisk plats?

För det första vill jag säga att det är inte alls säkert att fördelarna överväger för dig. Det kanske passar dig mycket bättre att gå en kurs på plats – oavsett om du skriver en bok eller om du vill lära dig att skriva bättre i jobbet. Fundera igenom vad du själv behöver innan du bestämmer dig.

Här följer i alla fall några av de fördelar som jag ser med att lära sig online:

 • Du behöver inte passa några tider.
 • Du behöver inte sätta någon väckarklocka.
 • Du kan spara pengar på att du slipper resa till kursen eller övernatta i samband med den.
 • Du slipper administration och planering i samband med att du reser till en kurs.
 • Du kan spara pengar på att en onlinekurs ofta är mer prisvärd än andra kurser. Läraren kan kanske hålla ett lägre pris om hen inte själv behöver vara på plats fysiskt och ta betalt för sin tid.
 • Du kan jobba med kursen på de tider som passar dig bäst – på morgonen, dagen, kvällen eller natten.
 • Du som är introvert behöver inte förlora någon energi av att träffa andra människor på kursen. Du behöver helt enkelt inte träffa någon.
 • Du behöver inte tänka på världsliga saker som att borsta tänderna, fixa håret eller klä på dig för att kunna göra kursen.
 • Du spar tid, dels för att du slipper restiden, dels för att du kan använda strötid och luckor i din kalender till att jobba med kursen.
 • Du kan använda din energi på bästa sätt och jobba med kursen på de tider när du har störst ork och lust – utan att behöva kompromissa och följa det som någon annan har bestämt.

Vilken är din främsta anledning till att gå en skrivarkurs online?

Det här tycker deltagarna på Klartexts onlinekurser

Det här är några fördelar som de som har gått Klartexts kurser lyfter fram:

 • ”Det är korta och informativa texter och exempel.”
 • ”Kursen är lätt att ta sig igenom.”
 • ”Det är lätt att hålla intresset uppe genom hela kursen.”
 • ”Det är smidigt att kunna studera var som helst.”
 • ”Det är bra med övningar.”
 • ”Friheten att kunna genomföra kursen när det passar.”
 • ”Bra upplägg.”
 • ”Bra att kunna ta det i egen takt.”
 • ”Bra att man får tillfälle att tänka till.”
 • ”Kursen är lätt att följa.”
 • ”Bra att man kan göra kursen i eget tempo.”
 • ”Många bra och nyttiga tips.”
 • ”Det är så bra att göra kursen hemma och när det passar mig.”

Klarspråkskurser eller skrivarkurser – vad är skillnaden?

Här hos Klartext hittar du två olika typer av onlinekurser, som är listade längre upp på den här sidan:

 1. kurser för dig som vill skriva en bok – en fackbokskurs och en romankurs
 2. kurser för dig som skriver brukstexter, till exempel i jobbet – de kan även kallas klarspråkskurser.

När man pratar om skrivarkurser menar man kanske oftast kurser i kreativt skrivande, alltså för den som vill skriva skönlitteratur – romaner eller noveller. Det finns också många kurser som inte går ut på att man ska skriva en hel roman direkt utan handlar mer om att komma igång med det kreativa skrivandet genom olika typer av skriv- och kreativitetsövningar. Den kurs som jag erbjuder i kreativt skrivande är romankursen Skriv en roman på sex månader, som du kan läsa mer om längre upp på den här sidan.

Klarspråk är språk som är tydligt och begripligt och anpassat efter målgruppen. Alltså det som vi språkkonsulter jobbar med. En klarspråkskurs är alltså en kurs där du lär dig att skriva brukstexter. Den är också en typ av skrivkurs eller skrivutbildning.

Vill du boka en skrivutbildning på din arbetsplats?

Jag, Jenny Forsberg, examinerad språkkonsult i svenska, som driver Klartext, håller inga klarspråkskurser IRL, utan jag erbjuder bara mina onlinekurser ovan. Många andra språkkonsulter är däremot ute på företag och myndigheter och håller skrivutbildningar.

Om du vill anlita en språkkonsult som kommer till ditt jobb och håller skrivutbildning så är du ändå välkommen att höra av dig till mig så ska jag ge dig mitt bästa tips om vem du kan höra av dig till.

Skrivarkurs eller skrivkurs – vad är skillnaden?

För att ytterligare komplicera begreppen så förekommer begreppen skrivkurs och skrivarkurs parallellt. Min uppfattning är att skrivkurs eller skrivutbildning oftare används för klarspråkskurser, medan skrivarkurs oftare används för kurser i kreativt skrivande eller bokskrivande. Jag kan dock inte påstå att jag känner till någon tydlig rekommendation om när det ena eller andra uttrycket ska användas, och min uppfattning är att språkbruket växlar.

Författarkurser – för dig som vill skriva en bok

Vill du bli författare? Är du redan författare? Vill du skriva en roman eller en fackbok? Klartext har två onlinekurser för dig som vill skriva en bok.

Skriv en fackbok

Som du kan läsa om längre upp på sidan så är fackbokskursen framför allt en nybörjarkurs. Den passar bra för dig som har ett expertområde – du kanske är konsult, föreläsare, lärare eller instruktör inom något visst ämne. Eller så handlar det om en hobby eller något som du har ägnat dig åt i många år och därför kan mer om än de flesta. Nu vill du sammanställa dina kunskaper om det här i en bok, men du vet inte i vilken ände du ska börja.

Klartexts fackbokskurs består av sex lektioner, där vi går igenom alla de olika delarna av arbetet med en bok. Parallellt med att du skriver texten till boken får du också kunskaper om – och tillfälle att fundera på – sådant som redigering, marknadsföring och om du vill sälja in boken till ett förlag eller ge ut den själv.

Fackbokskursen är också perfekt för dig som vill ha deadlines och tidsplaner för att få saker gjorda. Kursen har en tidsplan som är gjord så att du ska kunna skriva ett första utkast till din bok på ett halvår. I varje lektion får du reda på hur mycket du ska ha skrivit om du vill följa tidsplanen. Vill du inte hålla det tempot så kan du alltid välja att jobba i en långsammare takt.

Skriv en roman

Romankursen är däremot inte en kurs för den absoluta nybörjaren. Du behöver inte alls vara publicerad författare för att gå den, men det är bra om du har skrivit lite skönlitteratur tidigare, kanske några noveller, kanske ett halvfärdigt romanmanus. Kanske har du gått en skrivarkurs tidigare, läser skrivarbloggar eller lyssnar på författarpoddar.

I romankursen går vi inte in närmare på grundläggande begrepp som gestaltning, personbeskrivningar och dialog. Kursen har däremot stort fokus på struktur och synopsis. Vi följer en metod som kallas snöflingemetoden, som går ut på att du steg för steg bygger upp synopsis till romanen. Du börjar med att sammanfatta boken i en enda mening och slutar med att ha ett långt och genomarbetat synopsis som gör det lätt som en plätt att skriva boken.

Det passar inte alla författare att lägga upp arbetet så här strukturerat och med så stort fokus på synopsisarbetet; en del tycker att det tar bort en stor del av kreativiteten. Så fundera på om det passar dig – eller om du har lust att ge det här sättet att arbeta en chans.

Hur vet jag vilken kurs som passar mig?

Som du har förstått erbjuder Klartext flera olika kurser. Och det finns förstås många andra som också har onlinekurser. Jag rekommenderar verkligen att du tittar runt på nätet och ser vad som finns innan du bestämmer dig. Om du har ett mycket specifikt behov av att skriva en viss typ av texter eller för en viss situation eller målgrupp så gör en specifik sökning och se om någon erbjuder just det.

Så hur ska du veta vilken kurs som passar dig? Om du funderar på att gå någon av mina kurser är ett förslag att du mejlar mig och beskriver vad du är ute efter och vilken kurs du funderar på att gå. Berätta så specifikt du kan vad det är du behöver, vad du vill lära dig mer av, vilken typ av texter du skriver och vem som ska läsa dina texter. Förhoppningsvis kan jag hjälpa dig och ge råd om jag tror att det är någon av mina kurser som passar dig. Och nej, jag kommer inte att försöka sälja en kurs till dig som jag inte tror att du har nytta av. Mitt mål är att du ska lära dig just det som du behöver. Om du går en kurs hos mig vill jag att du ska känna dig nöjd efteråt.

Om du vill ha råd om en kurs går det bra att kontakta mig. Jag kan inte lova att du får svar med vändande post, men jag svarar så fort jag har möjlighet.

Share This