Gå en skrivarkurs på distans hos Klartext

Skrivarkurser på distans. Klartext erbjuder flera onlinekurser. Du kan starta kurserna precis när du vill, var du än befinner dig i världen.

Skrivarkurser. På bilden syns en kaffekopp, anteckningsblock, penna och dator.
Skrivarkurser på distans var och när du vill

Här kan du läsa mer om Klartexts onlinekurser. Kursledare är Jenny Forsberg, som är examinerad språkkonsult i svenska och författare. Jenny har gjort texter begripliga åt företag och myndigheter sedan 1999. Hon har även skrivit fyra fackböcker och två romaner.

Kursledare Jenny Forsberg
Skrivarkurserna leds av Jenny Forsberg

Skriv tydliga texter

Skriv tydliga texter passar dig som skriver brukstexter på jobbet, i ditt eget företag eller i något annat sammanhang. Kanske skriver du mejl, webbtexter, rapporter, mötesprotokoll eller något annat. Du får verktygen för att skriva enkla, begripliga texter som når fram till dina läsare.

Kursen finns i tre varianter:


Kom-igång-kursen är en kort självstudiekurs för dig som skriver i jobbet men som tycker att det är lite svårt att komma igång. Eftersom den är helt gratis är det också en bra kurs att prova för dig som är nyfiken på mina onlinekurser verkar vara något för dig.

Pris: 0 kronor


Självstudievarianten av Skriv tydliga texter är Klartexts mest populära skrivarkurs, som ger dig mycket kunskap för pengarna. Du studerar helt på egen hand. Du lär dig att skriva tydliga texter i teori och praktik och genom att göra massor av övningar på egen hand. Däremot får du ingen återkoppling på dina texter.

Du lär dig strukturera din text, får knep för att undvika byråkratspråk och får reda på hur du kan få svar på dina språkfrågor.

Pris: 1 490 kronor inklusive moms


Skriv tydliga texter med återkoppling är lyxversionen av kursen. Du får tillgång till all information från självstudiekursen, men dessutom får du personlig återkoppling på dina texter av mig Jenny Forsberg, som är examinerad språkkonsult i svenska. Du får tips och råd som du kan börja använda på en gång och som du har nytta av i ditt framtida skrivande.

Pris: 9 900 kronor inklusive moms


Kursen som lär dig skilja mellan de och dem

Klartext erbjuder en onlinekurs som lär dig att skilja mellan de och dem:

Många tycker att det är svårt att veta när det ska vara de och när det ska vara dem. Är du en av dem? Då är det här kursen för dig. Du går igenom hela kursen på en timme och får även verktyg för att repetera det du lär dig så att du kommer ihåg det framöver.

Pris: 99 kronor inklusive moms


För dig som vill skriva en bok

Det finns också två kurser i att skriva böcker – en om att skriva fackbok och en om att skriva roman:


Skriv en fackbok är kursen för dig som vill ha någon att hålla i handen medan du skriver din fackbok. Kursen passar bra för dig som inte har skrivit någon bok tidigare. Skriv en fackbok är en självstudiekurs, vilket innebär att du jobbar helt på egen hand utan att få återkoppling på din text.

Pris: 490 kronor inklusive moms


Skriv en roman på sex månader är kursen för dig som vill skriva en roman med hjälp av ett detaljerat synopsis. Kursen passar dig som har skrivit lite tidigare och som vill arbeta systematiskt och strukturerat. Det är en självstudiekurs, vilket innebär att du jobbar helt på egen hand utan att få återkoppling på din text.

Pris: 490 kronor inklusive moms


Varför gå kurs i att skriva bättre i jobbet?

Några anledningar till att gå en kurs i att skriva bättre i jobbet kan vara att du

 • känner dig osäker på skrivtekniken
 • har fått en ny roll på jobbet – kanske som webbredaktör, administratör eller handläggare – och kommer att skriva mer än tidigare
 • är osäker på dagens skrivregler, hur du slår upp vad som är rätt och vem du kan fråga
 • vill lära dig hur man strukturerar texter
 • är intresserad av språk och skrivande och vill bli en bättre skribent
 • inte är så intresserad av språk och skrivande men vill bli en bättre skribent
 • behöver veta hur man gör för att budskapet i en text ska nå fram
 • vill lära dig att anpassa texten efter läsarna
 • har behov av att skriva korrekt och begripligt och uppfattas som professionell i din yrkesroll
 • vill få verktygen för att kunna skriva effektiva texter som gör sitt jobb
 • behöver veta var du kan få svar på språkfrågor. (Det korta svaret är att svenska.se, Språkrådets frågelåda och Svenska skrivregler är bra ställen att börja på).

Varför gå kurs i att skriva bok?

Några anledningar till att gå en kurs i att skriva en bok kan vara att du

 • ska skriva en bok men har svårt att komma igång
 • är expert på ett ämne – kanske är du ute och föreläser om det – och nu vill du skriva en bok om det så att din kunskap ska nå ut till en bredare publik
 • alltid har drömt om att skriva en roman, och nu är det dags att göra slag i saken.

Vilka fördelar finns med att gå en onlinekurs?

Vad finns det då för fördelar med att gå en kurs online jämfört med en fysisk kurs?

 • Du behöver inte passa några tider.
 • Du spar tid och pengar på att slippa resa och kanske övernatta i samband med kursen.
 • En självstudiekurs online kan vara mer prisvärd än andra kurser om kursledaren kan hålla ett lägre pris om hen inte själv behöver vara på plats fysiskt och ta betalt för sin tid.
 • Det går bra att jobba med kursen på de tider som passar dig bäst – på morgonen, dagen, kvällen eller natten.
 • Du som är introvert behöver inte förlora någon energi av att träffa andra människor på kursen – eftersom du inte behöver träffa någon.
 • Du kan använda din energi på bästa sätt och jobba med kursen på de tider när du har störst ork och lust.

Det här tycker deltagarna på Klartexts onlinekurser

Det här är några fördelar som de som har gått Klartexts kurser lyfter fram:

 • ”Korta och informativa texter och exempel.”
 • ”Kursen är lätt att ta sig igenom.”
 • ”Lätt att hålla intresset uppe genom hela kursen.”
 • ”Det är bra med övningar.”
 • ”Friheten att kunna genomföra kursen när det passar.”
 • ”Bra upplägg.”
 • ”Smidigt att kunna studera var som helst.”
 • ”Bra att man får tillfälle att tänka till.”
 • ”Kursen är lätt att följa.”
 • ”Bra att man kan göra kursen i eget tempo.”
 • ”Många bra och nyttiga tips.”
 • ”Bra att kunna ta det i egen takt.”
 • ”Det är så bra att göra kursen hemma och när det passar mig.”

Klarspråkskurser eller skrivarkurser – vad är skillnaden?

Här hos Klartext hittar du två olika typer av onlinekurser:

 1. kurser för dig som vill skriva en bok – en fackbokskurs och en romankurs
 2. kurser för dig som skriver brukstexter, till exempel i jobbet – de kan även kallas klarspråkskurser.

När man pratar om skrivarkurser menar man kanske oftast kurser i kreativt skrivande, alltså för den som vill skriva skönlitteratur – romaner eller noveller. Det finns också många kurser som inte går ut på att man ska skriva en hel roman direkt utan handlar mer om att komma igång med det kreativa skrivandet genom olika typer av skriv- och kreativitetsövningar. Den kurs som jag erbjuder i kreativt skrivande är romankursen Skriv en roman på sex månader.

Klarspråk är språk som är tydligt och begripligt och anpassat efter målgruppen. Alltså det som vi språkkonsulter jobbar med. En klarspråkskurs är alltså en kurs där du lär dig att skriva brukstexter. Den är också en typ av skrivkurs eller skrivutbildning.

Vill du boka en skrivutbildning på din arbetsplats?

Jag, Jenny Forsberg, examinerad språkkonsult i svenska, som driver Klartext, håller inga klarspråkskurser IRL, utan jag erbjuder bara mina onlinekurser ovan. Många andra språkkonsulter är däremot ute på företag och myndigheter och håller skrivutbildningar.

Om du vill anlita en språkkonsult som kommer till ditt jobb och håller skrivutbildning så är du ändå välkommen att höra av dig till mig så ska jag ge dig mitt bästa tips om vem du kan höra av dig till.

Skrivarkurs eller skrivkurs – vad är skillnaden?

För att ytterligare komplicera begreppen så förekommer begreppen skrivkurs och skrivarkurs parallellt. Min uppfattning är att skrivkurs eller skrivutbildning oftare används för klarspråkskurser, medan skrivarkurs oftare används för kurser i kreativt skrivande eller bokskrivande. Jag kan dock inte påstå att jag känner till någon tydlig rekommendation om när det ena eller andra uttrycket ska användas, och min uppfattning är att språkbruket växlar.

Författarkurser – för dig som vill skriva en bok

Vill du bli författare? Är du redan författare? Vill du skriva en roman eller en fackbok? Klartext har två onlinekurser för dig som vill skriva en bok.

Skriv en fackbok

Som du kan läsa om längre upp på sidan så är fackbokskursen framför allt en nybörjarkurs. Den passar bra för dig som har ett expertområde – du kanske är konsult, föreläsare, lärare eller instruktör inom något visst ämne. Eller så handlar det om en hobby eller något som du har ägnat dig åt i många år och därför kan mer om än de flesta. Nu vill du sammanställa dina kunskaper om det här i en bok, men du vet inte i vilken ände du ska börja.

Klartexts fackbokskurs består av sex lektioner, där vi går igenom alla de olika delarna av arbetet med en bok. Parallellt med att du skriver texten till boken får du också kunskaper om – och tillfälle att fundera på – sådant som redigering, marknadsföring och om du vill sälja in boken till ett förlag eller ge ut den själv.

Fackbokskursen är också perfekt för dig som vill ha deadlines och tidsplaner för att få saker gjorda. Kursen har en tidsplan som är gjord så att du ska kunna skriva ett första utkast till din bok på ett halvår. I varje lektion får du reda på hur mycket du ska ha skrivit om du vill följa tidsplanen. Vill du inte hålla det tempot så kan du alltid välja att jobba i en långsammare takt.

Skriv en roman

Romankursen är däremot inte en kurs för den absoluta nybörjaren. Du behöver inte alls vara publicerad författare för att gå den, men det är bra om du har skrivit lite skönlitteratur tidigare, kanske några noveller, kanske ett halvfärdigt romanmanus. Kanske har du gått en skrivarkurs tidigare, läser skrivarbloggar eller lyssnar på författarpoddar.

I romankursen går vi inte in närmare på grundläggande begrepp som gestaltning, personbeskrivningar och dialog. Kursen har däremot stort fokus på struktur och synopsis. Vi följer en metod som kallas snöflingemetoden, som går ut på att du steg för steg bygger upp synopsis till romanen. Du börjar med att sammanfatta boken i en enda mening och slutar med att ha ett långt och genomarbetat synopsis som gör det lätt som en plätt att skriva boken.

Det passar inte alla författare att lägga upp arbetet så här strukturerat och med så stort fokus på synopsisarbetet; en del tycker att det tar bort en stor del av kreativiteten. Så fundera på om det passar dig – eller om du har lust att ge det här sättet att arbeta en chans.

Hur vet jag vilken kurs som passar mig?

Som du har förstått erbjuder Klartext flera olika kurser. Och det finns förstås många andra som också har onlinekurser. Jag rekommenderar verkligen att du tittar runt på nätet och ser vad som finns innan du bestämmer dig. Om du har ett specifikt behov av att skriva en viss typ av texter eller för en viss situation eller målgrupp så gör en specifik sökning och se om någon erbjuder just det.

Funderar du på om någon av kurserna passar dig? Du får gärna kontakta mig så ska jag göra allt jag kan för att ge dig ett råd. Jag kommer inte att försöka sälja en kurs till dig som jag inte tror att du har nytta av. Mitt mål är att du ska lära dig just det som du behöver. Om du går en kurs hos mig vill jag att du ska bli nöjd.

Anmäl dig till en kurs

Varmt välkommen att anmäla dig till någon av kurserna:

Share This