Skriv tydliga texter – webbaserad skrivkurs med praktiska övningar

Vill du bli en bättre skribent? I den här onlinekursen får du verktyg för att skriva enkla, begripliga texter som når fram till dina läsare. Du lär dig strukturera din text så att den blir effektiv. Du får knep för att undvika byråkratspråk. Du får svar på de vanligaste språkfrågorna – och får veta hur du kan få svar på dina språkfrågor framöver.

Skriv tydliga texter passar dig som vill skriva bättre brukstexter, framför allt om du skriver texter i ditt arbete. Även den som inte är skribent utan kanske handläggare, administratör eller något helt annat behöver i dag skriva mejl, rapporter och många andra texter på jobbet. Kursen passar även den som har en mer uttalat skrivande roll, kanske som kommunikatör eller webbredaktör, men inte har någon bakgrund som skribent.

Kursen är helt webbaserad. Det betyder att du kan starta kursen precis när du vill och att du jobbar med den i ditt eget tempo, vilken tid på dygnet du vill. Du har sex månader på dig att slutföra kursen, som består av text och korta föreläsningsfilmer. Det ingår ingen återkoppling från mig, men kursen är fullmatad med övningar så du får hela tiden använda och pröva dina nya kunskaper. På så sätt lär du dig bättre och kommer ihåg det du lär dig.

Anmäl dig till kursen här eller läs mer nedan

Hur är kursen uppbyggd?

Kursen har tio lektioner:

  1. Kom igång och skriv. Knep för den som tycker att det är svårt att komma igång att skriva. Introduktion till att anpassa texten efter målgruppen.
  2. Skriv begripligt. Mängder av matnyttiga tips och övningar om hur du får texten att nå fram till läsarna.
  3. Undvik byråkratspråk. Tips om hur du kan undvika byråkratspråk och i stället skriva så att läsarna förstår och tar till sig budskapet.
  4. Strukturera din text. Du lär dig hur du bygger upp en text så att budskapet når fram till målgruppen.
  5. Hur heter det egentligen? I det här kapitlet får du svar på några av de vanligaste språkfrågorna, till exempel när det ska vara de och när det ska vara dem, om det är någon skillnad mellan var och vart och när det ska vara stor och liten bokstav på svenska.
  6. Använd skiljetecken. Här får du enkla regler för bland annat komma, kolon och semikolon.
  7. Skriv på svenska. Här pratar vi om varför du ska kommunicera på svenska när du har chansen och varför det är bra att anpassa lånord till svenskan. Dessutom går vi igenom några skrivregler på svenska där det är lätt att blanda ihop med engelskan.
  8. Vem bestämmer över språket? Hur kan du själv påverka språket? Och vad säger språklagen?
  9. Olika typer av texter. Du får specifika tips om några texter som du kanske skriver i din vardag. Det handlar om webbtext, mejl, blogg, sociala medier, rapporter och säljtexter.
  10. Var kan jag få hjälp? Tips om var du kan slå upp allt du undrar över.

Vem leder kursen?

Jag som är kursledare heter Jenny Forsberg och är examinerad språkkonsult i svenska. Sedan 1999 hjälper jag företag och myndigheter att göra texter begripliga. Nu vill jag gärna hjälpa dig att skriva bättre texter.

Vad kostar kursen?

Du får hela den här kursen med tio lektioner för bara 1 250 kronor inklusive moms.

Hur anmäler jag mig?

Du anmäler dig till kursen genom att klicka på anmälningsknappen: