Är du osäker på hur andra uppfattar dig när du skriver? Ett bra sätt att göra ett gott intryck är att undvika ord som får dina läsare att uppfatta dig som okunnig, byråkratisk eller kanske till och med pinsam. Listan kan förstås göras lång, men här kommer i alla fall tio ord som du kan börja med att undvika.

Erhålla

Att skriva erhålla är nästan det säkraste sättet att ge din text ett byråkratspråkligt intryck. Skriv istället så blir texten lättare att läsa. Om du vill få fler tips om byråkratord att undvika rekommenderar jag Regeringskansliets svarta lista.

Undertecknad

Att skriva undertecknad om sig själv gör man kanske mest på skämt idag för att skapa en formell och högtravande stil. Men det finns faktiskt folk som använder det på allvar. Vi andra skriver förstås jag istället.

Frågeställning

Skriver du frågeställning när du menar fråga? Problematik när du menar problem? Målsättning när du menar mål? Det finns flera liknande exempel på förlängda ord. Men använd inte dem. Texten blir lättare att läsa – och du framstår som redigare och tydligare – om du använder de kortare varianterna.

Ej

Ordet ej ger texten en byråkratspråklig prägel. Använd inte istället.

Bla

Bla är inget riktigt ord. En text blir tydligare och lättare att läsa om du skriver ut hela orden i stället för att förkorta. Om du ändå behöver förkorta bland annat så är bl.a. den korrekta förkortningen.

Avseende

Undvik långa prepositioner som avseende, gällande, angående och beträffande. Byt ut dem mot kortare varianter som för, om eller av, så blir texten lättare att läsa och du framstår inte som så byråkratisk.

Skall

Skall är en variant av ordet ska. Skall har ett högre stilvärde och har traditionellt använts bland annat i lagar och regler. Men idag går utvecklingen mot att vi använder ska, oavsett stilnivå. De flesta myndigheter rekommenderar idag ska i sina interna skrivregler. Här kan du läsa mer i Språktidningen om att Regeringskansliet gick över till ska 2007.

Mail

Vi lånar ofta in ord från andra språk – de senaste åren främst från engelskan. För att vi ska kunna använda ordet på svenska (till exempel uttala det, böja det och använda det i sammansättningar) behöver vi anpassa ordet till det svenska språksystemet. Mejl är ett vardagligt ord som numera finns i det svenska språket. I formella sammanhang är det ofta bättre att använda orden e-post och e-brev. Det engelska ordet mail bör du undvika.

Media

Det heter ett medium, flera medier. Teve är alltså ett massmedium (men det finns sällan någon anledning att använda singularformen, vi säger helt enkelt ”teve” om det är vad vi menar). Teve, radio, tidningar och så vidare är massmedier. Facebook och Twitter är sociala medier.

Våran/vårat

Ibland träffar man på texter där skribenten har skrivit våran eller vårat. Visst ser det barnsligt ut? Men du skulle förstås aldrig skriva så utan använder de korrekta orden vår eller vårt.

Är du osäker på våran och vårat?

Vill du vara säker på att din text uppfattas som professionell och seriös? Låt Klartext språkgranska din text så att den blir kvalitetssäkrad. Varmt välkommen att kontakta mig och berätta vad du behöver hjälp med så kan jag återkomma med ett kostnadsförslag.

Vill du lära dig att skriva bättre texter? Det kan du göra i onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This