Har du en språkfråga? Du vet väl att du kan ställa språkfrågor till Språkrådet? Språkrådet jobbar med språkvård och språkpolitik som en del av Institutionen för språk och folkminnen.Och så har de alltså som en av sina uppgifter att svara på allmänhetens språkfrågor. Bra va?

Hitta svar i frågelådan

Börja med att söka i Språkrådets frågelåda för att se om de redan har svarat på din fråga. När du ändå är igång kan du passa på att söka på svenska.se också. Då söker du i både Svenska akademiens ordlista och Svensk ordbok. Om din fråga till exempel handlar om stavning eller böjning av ett ord så är det ofta där du hittar svaret.

Ställ din fråga direkt till Språkrådet

Om du inte hittar svar på din fråga i frågelådan eller i ordböckerna kan du kontakta Språkrådet på telefon, Twitter eller e-post:


Telefon: 0200-29 55 55 (ta reda på aktuella telefontider)
E-post: svenska@sprakochfolkminnen.se
Twitter: @sprakradgivning

De här kontaktuppgifterna gäller om du har allmänna frågor om svenska och språk. Eller som de skriver på sin webbplats:

”Språkfrågor om svenska, till exempel om skrivregler, grammatik, uttal, stavning, främmande ortnamn och användning av ord och uttryck. Svar på många frågor finns i Frågelådan eller på svenska.se. Får du inte svar där, kan du kontakta oss direkt.”


Du kan också höra av dig till Språkrådet med frågor om dialekter, klarspråk i offentlig verksamhet och namn. Då har de andra kontaktuppgifter. Här hittar du alla kontaktuppgifter till Språkrådet.

Vill du ha texthjälp?

Har du inte en specifik språkfråga utan vill anlita mig, Jenny Forsberg på Klartext, för att göra texter begripligare på din arbetsplats? I så fall är du varmt välkommen att kontakta mig. Vi hörs!

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver du texthjälp? Eller vill du veta mer? Kontakta Jenny.
Share This