Du som har läst tidigare språkbrev vet att jag brukar varna för att använda skrivsätt eller uttryck som ger texten en byråkratisk prägel, eftersom sådana texter ofta blir svåra att läsa och ta till sig. Här får du några fler exempel på hur du undviker det.

Stå bakom din text

Var inte rädd för att använda jag om det är du själv som står bakom texten, eller vi om det är en organisation. Texten blir lättare att läsa om du skriver jag har intervjuat än om du skriver intervjuer har genomförts.

Undvik nakna substantiv

Den här meningen ger texten en byråkratspråklig ton: Verksamhetsansvarig menar att det finns problem i verksamheten. En orsak är att ordet verksamhetsansvarig är ett så kallat naket substantiv. Texten blir lättare att läsa om ordet får stå i bestämd form: den verksamhetsansvariga. Läs mer om att klä på substantiven.

Välj moderna ord

Var försiktig med att använda krångliga ord av gammal vana – ofta finns ett modernare och mer begripligt ord att använda istället.

Undvik Skriv hellre
således alltså
vidmakthålla behålla
föreliggande (t.ex. föreliggande rapport) den här
såväl som både och
visavi t.ex. mot eller för
såsom som/till exempel

Fler ord att undvika

Här kommer några fler fällor att undvika om du inte vill skriva byråkratspråkligt:

  • Byt gärna ut långa prepositioner som rörande, avseende och beträffande mot korta som om, för och till.
  • Även prepositionen mot bakgrund av kan bytas ut mot kortare som eftersom, efter eller jämfört med.
  • Använd inte vilken, vilket och vilka där det går lika bra med som. (Där ligger en vik som tidigare var hamnplats är lättare att läsa än Där ligger en vik, vilken tidigare var hamnplats)
  • Undvik passiva verb och särskilt dubbla passiver, som fastigheter som långsiktigt föreslås förvaltas av staten (Här blir det bättre att skriva … som vi föreslår att staten långsiktigt förvaltar.)
Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This