Att skapa förtroende genom språket är viktigt för att läsarna ska känna tillit och för att du och din arbetsplats ska vara trovärdiga. Du som skriver texter för en myndighet kan genom att skapa förtroende bidra till att medborgare känner sig sedda och rättvist behandlade. För ett företag handlar det om att bygga långsiktiga kundrelationer och stärka ert varumärke.

Här får du några tips för att använda språket på ett sätt som bygger förtroende:

Skriv korrekta texter för att skapa förtroende

Alla människor gör fel. Det gäller även dig och mig. Därför behöver vi korrekturläsa våra texter och hitta felen. En text med många fel blir svårare att läsa, eftersom läsaren kan fastna vid felen. En del läsare blir dessutom irriterade om de läser en text med flera fel – och irriterade läsare är inte en bra utgångspunkt för att skapa förtroende.

Skriv konsekvent och konkret

Att skriva konsekvent är också ett sätt att skapa förtroende. Välj ord som är enkla att förstå och håll fast vid dem genom hela texten, särskilt om du skriver om specifika begrepp eller processer. Att använda samma ord minskar risken för missförstånd och gör att texten känns genomtänkt och strukturerad.

Sträva också efter att vara konkret och specifik. Byt ut abstrakta och vaga formuleringar som ”Vi bör vara medvetna om eventuella utmaningar.” mot konkreta som ”Vi behöver vara förberedda på att fler kunder kan kontakta oss i samband med lanseringen.”

Anpassa stilen efter sammanhanget

Anpassa stilen efter syfte, mottagare och sammanhang. En text som fungerar utmärkt i en rapport kan upplevas som stel och svårgenomtränglig i ett mejl till kollegor. Tänk därför på att anpassa språk och ton till det sammanhang du skriver för.

Använd ett aktivt språk

Använd ett aktivt språk och undvik de passiva formerna av verben. Skriv ”Vi behandlar din ansökan” hellre än ”Ansökan behandlas”. Det hjälper läsarna att förstå vad texten handlar om och vad de ska göra när de har läst den.

Skriv personligt och engagerande

Använd du-tilltal i dina texter. Det är ett bra sätt att skapa trovärdighet och engagera dina läsare. Du-tilltalet gör att läsarna tar till sig budskapet bättre. De känner att informationen riktar sig till dem och att du som avsändare förstår dem.

Var ärlig mot dina läsare

Kommunicera med dina läsare på ett ärligt sätt, även när du skriver till exempel säljande text. Överdriv inte. Håll det du lovar. Var specifik om du kan. Skriv hellre ”Över 90 procent av våra kunder är nöjda enligt vår senaste undersökning.” än ”Vi har många nöjda kunder”.

Använd ett tydligt, begripligt och modernt språk

Man kan tro att byråkratspråk är ett sätt att skapa förtroende – att det är ett sätt att uttrycka sig lite finare, och att det skulle öka trovärdigheten. Men risken är stor att det istället skapar distans och en känsla av att avsändaren ser ner på läsaren. Använd istället ett begripligt språk med moderna ord och modern meningsbyggnad för att nå fram till läsaren.

Använd skriftspråk

En del ord har talspråkliga former. Några exempel är våran, eran, mej, dej, nån, sån och kolla. Många människor uppfattar de här och andra talspråkliga ord och ordformer som oseriösa och kanske till och med barnsliga. Därför är det bra att undvika dem i formella texter. Det kan finnas vardagliga sammanhang där de fungerar, till exempel i en kommentar i sociala medier, till en viss målgrupp eller för att skapa en viss effekt. Men tänk på att i många formella texter passar de inte.

Det här var några saker som du kan tänka på för att skriva texter som skapar förtroende hos dina läsare. Det har du och din arbetsplats nytta av oavsett om ni vill att läsarna ska köpa något av er eller om syftet är att informera medborgare om något som de behöver veta. Lycka till!

Läs mer

Använd du-tilltal – skriv personligt och engagerande

Undvik passiva verb – skriv i aktiv form och engagera läsaren

Vad är byråkratspråk – och vad är kanslisvenska?

Skriv tydliga texter – onlinekurs för dig som vill skriva bättre i jobbet

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This