Har du också sett att många i sociala medier ställer frågor som inte är fullständiga meningar, som ibland kanske bara består av ett ord? Så här kan det se ut:

Sort?
Pris?
Kostar?
Tar hur lång tid?
Guiden där vi listar alla traineeprogram som studenter kan söka?

Även i till exempel en chatt till ett webbinarium tycker jag mig se det här relativt ofta.

Helt okej att språket inte är grammatiskt korrekt i vardagen

När vi kommunicerar i vardagliga och informella sammanhang är det vanligt att vi inte följer alla grammatikregler och kanske inte uttrycker oss precist i alla lägen. När vi pratar blir det ofta långt från grammatiskt korrekt – ofta kan vi kompensera för det med kroppsspråk eller förtydliganden på plats.

När vi använder skriftspråket i informella sammanhang kan det bli mer komplicerat. Ofta vill vi kommunicera så effektivt som möjligt, och för den som sitter på bussen och skriver ett inlägg på telefonen kan det verka enklast att uttrycka sig så kort som möjligt.

För korthugget språk kan bli otydligt

Problemet uppstår när den korta frågan gör kommunikationen otydlig. Du har helt enkelt inte fått med den information som behövs för att den du kommunicerar med ska förstå. Jag behöver själv ofta ställa följdfrågor i sociala medier för att jag inte förstår frågan. Mitt svar kan då bli något i stil med: Menar du hur mycket jag betalade för spaden? Den kostade 500 kronor.

Skriv ut hela frågan

Mitt förslag är att skriva ut hela frågan. Även om det är uppenbart för dig vad du menar är det kanske inte det för den som läser frågan. Om du kommunicerar i sociala medier för ett företags eller någon annan organisations räkning blir det ännu viktigare att vara tydlig.

Sort? kan då bli Vilken sorts persikoträd har du? (Det var en fråga under ett inlägg som handlade om både persikoträd och päronträd.)

Pris? kan bli Hur mycket kostar kursen?

Kostar? kan bli Vad kostade spaden?

Tar hur lång tid? kan bli Hur lång tid tar det? (Där behövs bara ett ord mer än i den ofullständiga frågan.)

Guiden där vi listar alla traineeprogram som studenter kan söka? var en fråga på ett webbinarium om sökmotoroptimering. Det krävdes följdfrågor för att det skulle framgå vad frågeställaren menade. Det visade sig att frågan var: Vi har en guide med länkar till alla traineeprogram som studenter kan söka. Hur ska vi tänka för att hitta alternativa sökord förutom trainee och traineeprogram?

Ibland kan det alltså krävas en del extra ord för att det ska bli tydligt redan från början, men det tjänar vi in genom att vi inte behöver ställa följdfrågorna. Min rekommendation är alltså att skriva ut hela frågan. Det minimerar risken för missförstånd och gör kommunikationen effektivare. Vi slipper riskera att diskussionen drar ut på tiden – kanske under en lång tidsperiod om de som diskuterar inte är aktiva i forumet samtidigt.

Personligen tycker jag också att det är trevligare att få en hel fråga. Då får jag intrycket att den som frågar är engagerad på riktigt och inte bara slänger iväg en halvhjärtad fråga i förbigående.

Behöver din arbetsplats effektiva och tydliga texter?

Behöver din arbetsplats effektiva och tydliga texter? Jag skriver och omarbetar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Kontakta mig, Jenny Forsberg, examinerad språkkonsult i svenska på Klartext, för att få ett kostnadsförslag.

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This