Är du osäker på när ord ska skrivas isär och när de ska skrivas ihop? Det är väl inte så noga, det går ju att förstå vad man menar ändå. Eller?

Ett standardskräckexempel på felaktig särskrivning är: en brun hårig sjuk sköterska, något som skiljer sig en hel del från en brunhårig sjuksköterska. Ett annat paradexempel är lunchrestaurangens rök fritt, som ju uppmanar till ett ymnigt bolmande, trots att tanken var en helt annan.

Förutom att orsaka rena missförstånd ställer särskrivningarna också till det genom att störa läsupplevelsen och göra texten svår att förstå. Dessutom finns det en annan, minst lika viktig, anledning att hålla reda på om orden ska skrivas ihop eller inte: många människor blir otroligt irriterade på särskrivningarna, och kan därför inte ta till sig textens budskap. En del drar det till sin spets och startar webbplatser och föreningar för att motarbeta dem.

Hur vet man då när orden ska skrivas ihop? Det enklaste sättet är att uttala ordet långsamt. Sammansättningar har nämligen annorlunda betoning än två ord. Jämför till exempel betoningen av strö socker och strösocker.

Mitt tips är att vara noga med att skriva ihop ord som ska skrivas ihop. Då slipper du stöta dig med dina läsare.

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This