På svenska kan vi göra verb på ett enkelt sätt genom att ta ett substantiv eller adjektiv och låta det sluta på -a. På så sätt har vi fått ord som luncha, tejpa och fega. Många av dagens nybildningar har sitt ursprung i engelska ord, medan andra kommer från våra vanliga svenska ord.

Det här sättet att skapa nya ord är mycket produktivt idag, och inom ungdomsspråket och det som vi ofta kallar Rinkebysvenska har det uppstått ord som softa (ta det lugnt), dissa (nedvärdera) och gitta (gå/ge sig iväg). Ursprungsorden för verben i Rinkebysvenskan kommer ofta från till exempel turkiska eller arabiska.

Men den här typen av ordbildning är varken ny eller begränsad till de ungas språk. Ordet vabba (vara hemma på grund av vab, vård av barn) har länge använts flitigt på svenska arbetsplatser.

Gör nya verb

En text som innehåller verb blir begripligare och tydligare än en alltför substantivspäckad. Gör nya verb du också! Du hörde väl om treåringen som uppfann ordet fickla? Det betyder lysa med ficklampa och vann pris i en tävling för barn för ett par år sedan om det bästa ordet.

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This