För att formatera dina rubriker i Word är det bäst att använda Words förinställda rubrikformat. Så här gör du:

  1. Skriv din rubrik och tryck Enter så att rubriken hamnar på en egen rad.
  2. Ställ markören någonstans i rubriken.
  3. Välj Formatmallar och formatering från menyn Format. Du får då upp ett antal format att välja på.
  4. Rulla ner till det format du vill använda, till exempel Rubrik 1, och klicka på det.

Det är det enklaste sättet att göra rubriker på. Om du inte är nöjd med Words rubrikformateringar – du kanske vill ha din rubrik större eller i ett annat teckensnitt – kan du själv gå in och ändra så att det blir som du vill ha det.

Gör inte egna format

Däremot rekommenderar jag inte att du gör egna rubrikformat direkt i texten (till exempel genom att göra texten fet och i ett större typsnitt utan att använda funktionen Formatmallar och formatering). Då missar du flera andra fördelar. Du kan till exempel inte göra någon innehållsförteckning, vilket kan vara bra om du arbetar med ett långt dokument. Dessutom måste du ändra varje rubrik för sig istället för att ändra alla rubriker på ett enda ställe.

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This