Hur är det nu? Ska det stå de eller dem här? Du har säkert ställt dig den frågan någon gång. Men varför är det egentligen så svårt? Vi tvekar ju aldrig mellan jag och mig. Där talar språkkänslan klart och tydligt om för oss att det heter Jag sprang fortast och Spara en tårtbit åt mig.

Varför tvekar vi då? Varför blir det fel? Jo, de flesta av oss säger dom som en talspråklig motsvarighet till både de och dem. När vi sedan ska skriva ner alla dessa dom måste vi plötsligt lära oss en regel som vi faktiskt inte tillämpar alls när vi pratar. Inte konstigt att vi blir osäkra. Heter det Spara en tårtbit åt de eller Spara en tårtbit åt dem?

Men det finns faktiskt ett knep för att lura språkkänslan här. Du kan nämligen utnyttja att din språkkänsla inte tar fel på till exempel jag och mig. Nästa gång du hamnar i en situation där du tvekar mellan de och dem provar du med jag eller mig istället. Ordet jag har nämligen samma form som de, liksom mig har samma form som dem.

Vi testar: heter det Spara en tårtbit åt de eller Spara en tårtbit åt dem? Om vi byter ut orden så ser vi genast att det heter Spara en tårtbit åt mig. Och mig hade ju samma form som dem. Alltså ska det vara Spara en tårtbit åt dem. Använd det här knepet varje gång du är osäker!

Vill du bli säkrare på att skriva?

Skriver du i ditt arbete? Har du arbetsuppgifter som handlar om att skriva rapporter, webbtexter, informationsmaterial, e-post, protokoll eller andra texter? Vill du bli säkrare i din roll som skribent? Anlita en språkkonsult som coachar dig till att bli en bättre skribent. Jag hjälper dig med dina texter och ger råd om vad just du behöver göra för att skriva bättre. Om du hellre vill det kan jag förstås språkgranska dina texter eller skriva texterna från grunden i samarbete med dig och företaget eller myndigheten där du arbetar. Kontakta mig på jenny@iklartext.se och berätta vad du behöver så tar jag fram ett kostnadsförslag.

 

Om Klartext

Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag och myndigheter. Din arbetsplats kan få hjälp med att skriva nyhetsbrev och webbtext, blogga, kommunicera i sociala medier eller ta fram språkliga riktlinjer för texter.


Du som enskild skribent är också varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.


Behöver du texthjälp? Eller vill du veta mer? Hör av dig till Jenny Forsberg på jenny@iklartext.se.