Det är alltid ordet de, och inte dem, som används som bestämd artikel och demonstrativt pronomen. Jag får ibland frågor från personer som undrar om det ska vara de eller dem i sådana fall. Så här kan de frågorna se ut:

  • Heter det de här två eller dem här två?
  • Heter det de där rymdvarelserna eller dem där rymdvarelserna?
  • Heter det de tydliga texterna eller dem tydliga texterna?
  • Heter det de goda pannkakorna eller dem goda pannkakorna?

Så vad menas med demonstrativa pronomen och bestämda artiklar?

De i demonstrativa pronomen

Den här, den där, det här, det där, de här, de där är exempel på demonstrativa pronomen. Däremot finns det inget demonstrativt pronomen som heter dem här. Uttrycket dem här är helt enkelt alltid fel. (Däremot kan naturligtvis de enskilda orden dem och här hamna bredvid varandra i en mening, till exempel Var vill du ha vattenmelonerna? Du kan lägga dem här.)

De som bestämd artikel

Det de som används i uttryck som de goda pannkakorna kallas bestämd artikel. Den bestämda artikeln i plural är alltid de och aldrig dem. (I singular är den bestämda artikeln den eller det: den goda pannkakan, det goda äpplet.)

Hur vet jag när det ska vara de och när det ska vara dem?

För dig som tycker att det här med de och dem är svårt rekommenderar jag att du läser språkbrevet De eller dem, där du får lära dig grundregeln och ett knep för att veta om det ska vara de eller dem.

I de fall som beskrivs i den här texten, alltså när det handlar om bestämda artiklar eller demonstrativa pronomen, har du dock ingen nytta av knepet i grundregeln, utan då är det alltid de som gäller.

Ta hjälp av engelskan

Om du vill, och om det hjälper dig, kan du ta hjälp av engelskan:

Om dom blir they på engelska så ska det vara de på svenska.

Om dom blir them på engelska så ska det vara dem på svenska.

Om dom blir the på engelska så är det en bestämd artikel, och då ska det alltid vara de på svenska.

Lär dig skilja mellan de och dem på en timme

Känns det fortfarande svårt? Då kan du gå snabbkursen Lär dig skilja mellan de och dem på en timme, där du lär dig skilja mellan de och dem en gång för alla. Du får lära dig enkla knep för att veta vilket av orden som är rätt. Du får praktiska övningar och verktyg för att repetera det du lär dig, så att du inte glömmer det.

Kursen tar sker helt via självstudier, så du kan göra den när du vill. Läs mer och anmäl dig: Lär dig skilja mellan de och dem på en timme.

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This