De som eller dem som? Ja, hur gör man med de och dem i relativsatser, alltså som-satser? Heter det Hon har lätt för att prata med de som hon jobbar ihop med eller Hon har lätt för att prata med dem som hon jobbar ihop med?

Svaret är att båda är korrekta. När de eller dem följs av en som-sats kan du fritt välja vilket av orden du vill använda.

I andra fall kan det vara knepigare att välja mellan de och dem. Då finns det ett knep, som du kan läsa om i mitt språkbrev De eller dem.

Lär dig skilja mellan de och dem på en timme

Är det svårt att skilja mellan de och dem? Lär dig det en gång för alla med en kort onlinekurs. Examinerade språkkonsulten Jenny Forsberg lär dig enkla knep för att veta vilket av orden som är rätt. Du får praktiska övningar för att lära dig bättre och verktyg för att repetera det du lär dig, så att du aldrig glömmer det.

Kursen tar bara en timme och sker helt via webben, så du kan göra den när du vill. Läs mer och anmäl dig till Lär dig skilja mellan de och dem på en timme.

Läs mer

Läs mitt språkbrev om De eller dem.

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This