Hur är det nu? Ska det stå de eller dem här? Du har säkert ställt dig den frågan någon gång. Om du vill veta mer så erbjuder jag onlinekursen Lär dig skilja mellan de och dem på en timme.

Lär dig skilja mellan de och dem på en timme

Tvekar du mellan de och dem? I den här effektiva onlinekursen, som du gör på bara en timme, lär du dig en gång för alla att skilja mellan orden. Kursledare är Jenny Forsberg, examinerad språkkonsult i svenska på Klartext.

Läs mer och anmäl dig till kursen  

 

Men varför är det egentligen så svårt? Vi tvekar ju aldrig mellan jag och mig. Där talar språkkänslan klart och tydligt om för oss att det heter Jag sprang fortast och Spara en tårtbit åt mig.

Varför tvekar vi då? Varför blir det fel? Jo, de flesta av oss säger dom som en talspråklig motsvarighet till både de och dem. När vi sedan ska skriva ner alla dessa dom måste vi plötsligt lära oss en regel som vi faktiskt inte tillämpar alls när vi pratar. Inte konstigt att vi blir osäkra. Heter det Spara en tårtbit åt de eller Spara en tårtbit åt dem?

Men det finns faktiskt ett knep för att lura språkkänslan här. Du kan nämligen utnyttja att din språkkänsla inte tar fel på till exempel jag och mig. Nästa gång du hamnar i en situation där du tvekar mellan de och dem provar du med jag eller mig istället. Ordet jag har nämligen samma form som de, liksom mig har samma form som dem.

Vi testar: heter det Spara en tårtbit åt de eller Spara en tårtbit åt dem? Om vi byter ut orden så ser vi genast att det heter Spara en tårtbit åt mig. Och mig hade ju samma form som dem. Alltså ska det vara Spara en tårtbit åt dem. Använd det här knepet varje gång du är osäker!

Lär dig skilja mellan de och dem på en timme

Känns det fortfarande svårt? Gå en onlinekurs där du lär dig skilja mellan de och dem en gång för alla. Examinerade språkkonsulten Jenny Forsberg lär dig enkla knep för att veta vilket av orden som är rätt. Du får praktiska övningar för att lära dig bättre och verktyg för att repetera det du lär dig, så att du aldrig glömmer det.

Kursen tar bara en timme och sker helt via webben, så du kan göra den när du vill. Läs mer och anmäl dig till Lär dig skilja mellan de och dem på en timme.

Om Klartext

Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag och myndigheter. Din arbetsplats kan få hjälp med att skriva nyhetsbrev och webbtext, blogga, kommunicera i sociala medier eller ta fram språkliga riktlinjer för texter.

Du som enskild skribent är också varmt välkommen att gå onlinekurserna Skriv tydliga texter och Lär dig skilja mellan de och dem på en timme.

Behöver du texthjälp? Eller vill du veta mer? Hör av dig till Jenny Forsberg på jenny@iklartext.se.