Jag förstår att du har väntat, men nu är den äntligen här: listan med tio sätt att göra en text riktigt svårläst. Varsågod!

  1. Bry dig inte om vem som ska läsa texten eller vad hen behöver texten till. Skriv bara av dig det du har på hjärtat.
  2. Rikta inte texten till någon särskild. Även om du vet vilka som ska läsa texten så kan du gott skriva om dem i stället för att tilltala dem direkt.
  3. Vänta med det viktigaste till sist. Se till att läsarna först får all bakgrundsinformation som ledde fram till att texten skrevs. Den som väntar på något gott …
  4. Låt aldrig rubriken bestå av fler än ett ord. Låt gärna det ordet vara så allmänt hållet som möjligt. Information kan vara en rubrik. Eller kanske Meddelande. Underrubriker kan du strunta i helt – det tar bara tid att skriva dem.
  5. Ta med så mycket fakta som du kan i texten – det spelar ingen roll om det är relevant för läsarna eller inte. Berätta allt du vet! Stoppa gärna in så mycket information som möjligt i varje mening och i varje stycke. Strunta förresten i att dela upp texten i några stycken över huvud taget. Skriv på bara!
  6. Använd så många, långa och krångliga ord som du kan. Den som inte förstår ett ord får väl slå upp det. Använd även så många fackord och förkortningar som möjligt. Om du förstår så gör säkert läsarna också det. Om du inte kommer på tillräckligt många krångliga ord, och om du dessutom vill att din text ska få en byråkratspråklig stil, kan du få inspiration i Svarta listan – ord och fraser som kan ersättas i författningsspråk.
  7. Använd aldrig några kommatecken, oavsett hur lång en mening är.
  8. Använd inte så många verb. Ett substantiv som bygger på ett verb är ju oftast mycket längre och finare än själva verbet. Inventariesanering låter mycket finare än att städa i förrådet, eller hur?
  9. Läs aldrig igenom texten efter att du har skrivit den. Det är inte så viktigt om texten är korrekt eller om den följer dagens skrivregler.
  10. Använd gärna långa inskott som gör att läsarna hinner glömma meningens början innan de kommer till slutet. Här är en mening som kanske kan inspirera dig:

Åtal väcktes mot generaldirektören och vice generaldirektören, den förre för att uppsåtligen eller av oaktsamhet underlåtit att vidta åtgärder – som han ansvarat för enligt tjänsteföreskrift – till undvikande av bristerna i förhållande till lagen och att han därigenom av oaktsamhet orsakat de aktuella sjukdomsfallen.

Lycka till att göra dig förstådd! 😉

Nu blev det väl fel ändå?

Som du har förstått menar jag inte allvar med den här tipslistan. Ibland kan det vara nyttigt att göra tvärtom mot vad man brukar, till exempel ge motsatta råd, för att se om det kan ge nya perspektiv. I mitt jobb som språkkonsult brukar jag inte träffa människor som med flit vill göra texter obegripliga, och som därför på allvar skulle följa den här listan. Däremot är det lätt att några av de här sätten att skriva slinker med av tradition eller okunskap.

Vill du hellre skriva begripligt?

Vill du och din organisation hellre ha begripliga texter där budskapet faktiskt når fram till läsarna? Kontakta mig, Jenny Forsberg, så skriver jag texterna åt er – eller hjälper er att omarbeta era befintliga texter.

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This