Tveka aldrig att slå upp saker som du är osäker på. Ingen kan hålla alla skrivregler i huvudet, och du är ju ingen levande ordbok! Så vad behöver man för hjälpmedel som skribent?

Det finns två böcker som måste stå i varje skribents bokhylla: Svenska Akademiens ordlista och Svenska skrivregler.

Undrar du hur marängsviss stavas eller vad ordförande heter i plural? Då är det Svenska Akademiens ordlista (Norstedts 1998) du ska använda. Vill du veta om apoteket ska skrivas med stor eller liten bokstav, hur man använder kolon eller hur man skriver telefonnummer? Då är det Svenska skrivregler utgivna av Svenska språknämnden (Liber 2000) som du behöver.

Svenska språknämnden har även rådgivning via e-post och telefon. Dit kan vem som helst vända sig för att få svar på sina språkfrågor. Läs mer om det på www.spraknamnden.se. (Uppdatering september 2012: Numera heter de Språkrådet och finns på www.sprakradet.se.)

Om du istället vill veta vad ett ord betyder ska du slå upp det i Svensk ordbok (Norstedts 1999) eller varför inte Nationalencyklopedin, som du enklast använder via Internet: www.ne.se. Du som skriver datorrelaterade texter har stor nytta av Svenska datatermgruppen som du hittar på www.datatermgruppen.se. Där kan få reda på vilka datatermer som rekommenderas på svenska.

 

Om Klartext

Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag och myndigheter. Din arbetsplats kan få hjälp med att skriva nyhetsbrev och webbtext, blogga, kommunicera i sociala medier eller ta fram språkliga riktlinjer för texter.

Du som enskild skribent är också varmt välkommen att gå onlinekurserna Skriv tydliga texter och Lär dig skilja mellan de och dem på en timme.

Behöver du texthjälp? Eller vill du veta mer? Hör av dig till Jenny Forsberg på jenny@iklartext.se.
Share This