Ordet hemsida kan orsaka förvirring för att det används på olika sätt. En del använder ordet om hela webbplatsen. Andra använder det för att beskriva den första sidan som man kommer till på en webbplats. Därför brukar vi språkvårdare inte rekommendera ordet hemsida.

Specificera vad du menar

Det här är vad Språkrådet rekommenderar:

  • Använd webbplats om du menar hela webbplatsen, alltså en samling av webbsidor.
  • Använd ingångssida om du menar den första sidan man kommer till på en webbplats.
  • Använd webbsida om du menar en specifik sida på webbplatsen.
  • Ordet sajt går bra att använda som synonym till webbplats. Det har dock en vardagligare stil.
  • Undvik hemsida. ”Ordet hemsida har kommit att betyda lite vad som helst. Vissa säger hemsida om ingångssida, andra om hela webbplatsen.”

Språkrådet nämner däremot inte startsida, men det tycker jag fungerar minst lika bra som ingångssida. Datatermgruppen håller med mig om det, och för dig som vill få mer kött på benen om de här olika termerna rekommenderar jag varmt ett besök på Datatermgruppens webbplats och en sökning på orden hemsida, webbplats, startsida, ingångssida och webbsida.

En del uppfattar hemsida som föråldrat

Men, säger du, jag ser ofta ordet hemsida i texter jag läser. Ja, det stämmer att hemsida är vanligt i språkbruket, men jag rekommenderar det alltså inte. Förutom att ordet kan vara förvirrande finns det också en grupp människor som uppfattar ordet som föråldrat och inte så professionellt. Det finns även en uppfattning om att en hemsida är något som en privatperson kan ha medan en större organisation snarare har en webbplats.

Datatermgruppen menar att ordet hemsida sätter fokus på en enda sida, och att det blir underligt när man talar om till exempel ett företags webbplats, som kanske har flera hundra sidor. Det finns alltså flera anledningar att specificera med orden webbplats, webbsida och ingångssida eller startsida.

Vill du ha begripliga texter på din arbetsplats?

Behöver du begripliga och professionella texter på din arbetsplats? Jag språkgranskar, skriver och omarbetar svenska texter åt företag och myndigheter. Hör av dig till mig på jenny@iklartext.se och berätta vad du behöver hjälp med.

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag och myndigheter. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva nyhetsbrev och webbtext, blogga, skriva lättlästa texter eller ta fram språkliga riktlinjer för text.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Behöver du texthjälp? Eller vill du veta mer? Hör av dig till Jenny Forsberg på jenny@iklartext.se.
Share This