Hur framhäver man det viktigaste i en text? Hur bestämmer man i vilken ordning informationen ska stå? Det finns en grundregel som fungerar för det mesta: skriv det viktigaste först!

Har du skrivit en lång text, kanske flera tiotals eller till och med hundratals sidor? Undrar du hur du kan göra den mer tillgänglig för dina läsare? Ett bra sätt är att skriva en sammanfattning och placera den allra först i texten. Den måttligt intresserade läsaren får reda på det viktigaste. Den mer intresserade blir nyfiken och vill veta bakgrunden.

Den här principen kan du även använda på delar av texten. Placera det viktigaste – kanske sammanfattande – stycket först i varje avsnitt. Låt den viktigaste – sammanfattande – meningen inleda varje stycke. Dina läsare får lättare att ta till sig din text oavsett om de skumläser eller om de läser texten på djupet.

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag och myndigheter. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva nyhetsbrev och webbtext, blogga, skriva lättlästa texter eller ta fram språkliga riktlinjer för text.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Behöver du texthjälp? Eller vill du veta mer? Hör av dig till Jenny Forsberg på jenny@iklartext.se.
Share This