Skriver du texter för webben? Här är några tips att tänka på för att de ska nå fram till dina läsare.

  • Skriv tydliga rubriker. I en meny eller liknande är det rubriken som avgör om texten blir läst eller inte. Plocka upp de viktigaste nyckelorden ur texten och använd dem i rubriken. Använd även tydliga mellanrubriker som delar upp texterna i kortare avsnitt och hjälper användaren vidare i texten.
  • Skriv det viktigaste först. Hoppa över bakgrundsinformationen. Svara på läsarens frågor först i texten, gärna redan i rubriken.
  • Skriv kort. På webben är det extra viktigt att skriva kort, särskilt i dag när många surfar med sin telefon eller platta. Användaren vill bara ha den relevanta informationen, ingenting annat. Kom till saken så fort som möjligt.
  • Skriv enkelt. Byråkratiska och formella texter passar inte på webben. Användarna förväntar sig ett modernt och ledigt språk.
  • Skriv texter som Google hittar. Se till att sökorden som du vill att användarna ska hitta dig med finns i rubrik, mellanrubriker och tidigt i texten. Om det är viktigt för dig att bli hittad via Google kan du behöva bryta mot rådet att skriva kort. Google gillar lite längre texter.
  • Skriv tydliga länkar. Se till att länktexten talar om vad läsaren får om hen klickar på länken. Länka inte ord som klicka här eller liknande.
  • Korrekturläs texten. Skriv ut den och läs på papper så hittar du nya korrekturfel. Låt en kollega också läsa texten – det är lättare att upptäcka någon annans fel än sina egna.

Läs mer om webbtexter

Läs om att skriva webbtexter i några av mina tidigare språkbrev:
Skriv webbtext
Skriv tydliga länkar
Strukturera din webbplats
Skriv för Google.

Vill du ha användbara webbtexter?

Jag skriver webbtexter på svenska åt företag, myndigheter och andra organisationer. Hör av dig till mig på jenny@iklartext.se för att få ett kostnadsförslag.

Om Klartext

Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag och myndigheter. Din arbetsplats kan få hjälp med att skriva nyhetsbrev och webbtext, blogga, kommunicera i sociala medier eller ta fram språkliga riktlinjer för texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre texter? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Behöver du texthjälp? Eller vill du veta mer? Hör av dig till Jenny Forsberg på jenny@iklartext.se.
Share This