Att sammansatta ord ska skrivas ihop har jag skrivit om i ett tidigare språkbrev. Ett klassiskt exempel är att en brun hårig sjuk sköterska inte är samma sak som en brunhårig sjuksköterska.

Grundregeln är alltså att vi skapar sammansatta ord genom att sätta ihop två ord med varandra, utan någonting mellan dem. Men det finns några specialfall när man inte kan sätta ihop orden rakt av.

Förkortningar, siffror och grafiska symboler

I sammansättningar med förkortningar, siffror och grafiska symboler behövs ett bindestreck:

  • cd-skiva
  • 30-talet
  • A4-papper
  • @-tecken.

Flerordiga uttryck

I sammansättningar med flerordiga fraser och uttryck är regeln att ju fler ord i förledet, desto nödvändigare med bindestreck.

Om förledet bara består av två ord kan man välja mellan att ha bindestreck mellan alla ord, efter förledet eller inte alls: attgöralista, att göra-lista eller att-göra-lista.

Om förledet består av tre ord fungerar det med bindestreck efter förledet eller mellan alla ord: dopp i grytan-middag eller dopp-i-grytan-middag.

Om förledet har fyra ord eller fler blir det tydligast med bindestreck mellan varje ord: man-tager-vad-man-haver-metoden.

Utelämnat ordled

I sammansättningar där ett ordled utelämnas behövs ett bindestreck som ersätter det utelämnade ledet: djur- och naturintresserad. Undvik att utelämna förledet i ett ord, eftersom det kan göra texten svårare att läsa. Skriv ut ledet i båda orden: plastkniv och plastgaffel (inte -gaffel).

Tillfälliga sammansättningar

Bindestreck kan användas i tillfälliga sammansättningar: Reinfeldt-politik. Men även Reinfeldtpolitik går bra.

Grafiska markeringar

Om förledet är markerat grafiskt krävs ett bindestreck i sammansättningen: Det var ett typiskt ”Foppa”-mål. Välj Spara från Arkiv-menyn.

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This