Att sammansatta ord ska skrivas ihop har jag skrivit om i ett tidigare språkbrev. Ett klassiskt exempel är att en brun hårig sjuk sköterska inte är samma sak som en brunhårig sjuksköterska.

Grundregeln är alltså att vi skapar sammansatta ord genom att sätta ihop två ord med varandra, utan någonting mellan dem. Men det finns några specialfall när man inte kan sätta ihop orden rakt av.

Förkortningar, siffror och grafiska symboler

I sammansättningar med förkortningar, siffror och grafiska symboler behövs ett bindestreck:

  • cd-skiva
  • 30-talet
  • A4-papper
  • @-tecken.

Flerordiga uttryck

I sammansättningar med flerordiga fraser och uttryck är regeln att ju fler ord i förledet, desto nödvändigare med bindestreck.

Om förledet bara består av två ord kan man välja mellan att ha bindestreck mellan alla ord, efter förledet eller inte alls: attgöralista, att göra-lista eller att-göra-lista.

Om förledet består av tre ord fungerar det med bindestreck efter förledet eller mellan alla ord: dopp i grytan-middag eller dopp-i-grytan-middag.

Om förledet har fyra ord eller fler blir det tydligast med bindestreck mellan varje ord: man-tager-vad-man-haver-metoden.

Utelämnat ordled

I sammansättningar där ett ordled utelämnas behövs ett bindestreck som ersätter det utelämnade ledet: djur- och naturintresserad. Undvik att utelämna förledet i ett ord, eftersom det kan göra texten svårare att läsa. Skriv ut ledet i båda orden: plastkniv och plastgaffel (inte -gaffel).

Tillfälliga sammansättningar

Bindestreck kan användas i tillfälliga sammansättningar: Reinfeldt-politik. Men även Reinfeldtpolitik går bra.

Grafiska markeringar

Om förledet är markerat grafiskt krävs ett bindestreck i sammansättningen: Det var ett typiskt ”Foppa”-mål. Välj Spara från Arkiv-menyn.

 

Om Klartext

Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag och myndigheter. Din arbetsplats kan få hjälp med att skriva nyhetsbrev och webbtext, blogga, kommunicera i sociala medier eller ta fram språkliga riktlinjer för texter.

Du som enskild skribent är också varmt välkommen att gå onlinekurserna Skriv tydliga texter och Lär dig skilja mellan de och dem på en timme.

Behöver du texthjälp? Eller vill du veta mer? Hör av dig till Jenny Forsberg på jenny@iklartext.se.
Share This