När samhället och tekniken utvecklas behöver vi nya ord för nya företeelser. En del ord bildar vi på svenska, andra lånar vi in från andra språk. På Språkrådets webbplats publiceras nya ord varje månad – du kan också välja att prenumerera på de nya orden i din webbläsare. På webbplatsen kan du läsa både pinfärska och äldre listor med ord.

I mars 2010 är månadens nyord festhets, som innebär att man känner sig tvingad att festa även om man inte vill.

Ett annat sätt att få reda på nya ord är att läsa Språktidningen. Både på sin webbplats och i papperstidningen publicerar de fortlöpande nya ord.

Nya ord i språket hamnar så småningom i Svenska Akademiens ordlista. Det brukar gå drygt ett decennium mellan ordlistans upplagor och i den senaste upplagan fanns cirka 10 500 nya ord.

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag och myndigheter. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva nyhetsbrev och webbtext, blogga, skriva lättlästa texter eller ta fram språkliga riktlinjer för text.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Behöver du texthjälp? Eller vill du veta mer? Hör av dig till Jenny Forsberg på jenny@iklartext.se.
Share This