Du har säkert sett den – texten som är omöjlig att ta sig igenom på grund av alla hänvisningar fram och tillbaka inom texten. Gång på gång tvingas du bläddra enligt instruktioner som se bilden på sidan 118, jämför kapitel 22 eller Inom A-arbetsområdet får rörelser med fordon eller småfordon bara ske i den omfattning som framgår av § 37:1d respektive § 37A:1d. Du bläddrar dit, får mer information som hör ihop med det du just läste – eller totalt överflödig information som inte har med ditt ämne att göra. Texten blir svårläst. Det känns tungt att komma vidare och du får inget flyt.

När vi skriver längre texter uppstår ibland behovet av att referera från en del av texten till en annan del. Hur undviker vi att krångla till texten med hänvisningar? Här följer några tips:

  1. För ihop närliggande information på samma ställe i texten. Det kan låta som en självklar grundregel, men är lättare att bryta mot än man tror. Orsaker till att informationen blir uppdelad kan vara att texten är skriven av flera olika författare eller vid olika tillfällen, eller att dispositionen inte är tillräckligt genomtänkt.
  2. Hänvisa bara om det verkligen är nödvändigt. Behöver läsaren veta att det står om det här även på ett annat ställe i texten, eller är hon rentav bara intresserad av det kapitel som hon befinner sig i just nu?
  3. Dubblera information. Var inte rädd för att skriva samma sak på olika ställen i texten om det underlättar för läsaren. Det blir inget extra arbete för dig – du använder ju datorns klipp- och klistrafunktion – och kan förenkla läsningen betydligt för dina läsare. Detta tips ska naturligtvis användas med måtta. Ingen läsare blir glad av att du dubblerar textavsnitt på flera tiotals eller hundratals sidor. Dessutom kan du få problem när du ska uppdatera texten.
  4. Använd länkar om du skriver för webben. En text på webben behöver inte läsas linjärt. Här finns det ingen anledning att förklara att det finns mer text någon annanstans. Skicka dit läsaren direkt!
  5. Arbeta med disposition och rubriker. Se till att texten är strukturerad så att läsaren hittar den information som hon behöver. Gör tydliga rubriker som leder läsaren rätt. Under respektive rubrik finns det som rubriken aviserar, ingenting som hör hemma i ett annat avsnitt.
  6. Hänvisa. Det finns tillfällen när det tydligaste för läsaren är en traditionell hänvisning. Då ska du naturligtvis använda en sådan, men bara om inget av de andra tipsen ovan passar.
Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This