Flera skiljetecken på varandra använder vi inte så ofta, men vid några tillfällen är det motiverat.

Flera utropstecken och frågetecken

Ett sätt att förstärka något i en text är att använda flera utropstecken eller frågetecken på varandra, eller att kombinera dem med varandra. Så här:

– Är du galen?? utbrast hon och spärrade upp ögonen.

– Jag är inte mer galen än du! Du lyssnar aldrig på mig!!! skrek han.

– Vad menar du med det?!!

Som du märker kan det lätt gå till överdrift om du använder detta för ofta. Använd bara flera utropstecken eller frågetecken i rad när du verkligen vill förstärka något. Och använd det hellre för lite än för mycket. Resultatet kan annars bli en text som är svår att ta på allvar. Dessutom passar det inte i alla sammanhang. I en vetenskaplig rapport som ska redovisa ett resultat på ett opartiskt sätt kan det till exempel bli helt fel.

Tre punkter

Ibland ser jag texter där var och varannan mening avslutas med tre punkter. En sådan text blir oklar och svår att ta till sig – det blir mycket information som hänger i luften. Det normala är att en mening avlutas med en enda punkt. Tre punkter använder du när du vill markera

  • att du har utelämnat något
  • att ett ord eller en mening har avbrutits
  • en paus eller tveksamhet, till exempel där läsaren själv får tänka ut fortsättningen.

Det är i det sista fallet du bör vara försiktig. En text där läsaren själv förväntas tänka ut slutet på varannan mening är inte en tydlig text. Skriv ut vad du menar istället.

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This