Ordet eventuell och dess böjningsformer är bra att använda när man är osäker på något. Men ibland används ordet i onödan. Ett exempel på det är den här meningen ur en text som landade på mitt hallgolv häromdagen:

Vi ber att ni i förväg plockar bort eventuella kryddor, saker etc, från eventuell spiskåpa/hylla i köket.

Även utan ordet eventuell(a) så förstår jag ju att om jag inte har några kryddor eller någon hylla så behöver jag inte plocka bort några kryddor.

Ett annat exempel är det här:

I uppdraget ingår endast att titta på eventuella konsekvenser av att utöka förbudet till att även omfatta handverktyg. Vi har med andra ord inte tittat på eventuella konsekvenser av att utöka förbudet inom andra områden än för handverktyg.

Vad händer om vi stryker ordet eventuella (på två ställen) i det här stycket? Vi får reda på att de tittar på konsekvenserna. Och om det inte finns några konsekvenser? Ja, då tittar de förstås inte på konsekvenserna. Svårare än så behöver det inte vara.

Mitt tips är alltså: fundera på om ordet eventuell verkligen är nödvändigt i din text. Stryk det annars så blir texten mer begriplig.

 

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This