Internet är en ovärderlig källa för dig som vill skriva klart. Här tipsar jag om några av alla de sätt som du kan använda Internet på för att skriva bättre texter.

Sökmotorer

Du som vill veta hur språket används idag har förstås stor nytta av att söka på nätet med hjälp av någon av de sökmotorer som finns. Själv brukar jag använda Google, som är en av de största. Det finns dock några saker att tänka på: Vem som helst kan publicera en text på Internet. Att ett uttryck finns där behöver alltså inte betyda att det är korrekt eller bra språk. Det gäller att läsa kritiskt och ta reda på mer om källan. En svensk myndighets webbplats eller någon av de stora morgontidningarna väger tyngre än en fjortonårings blogg. För dig som vill ha riktigt aktuella uppgifter gäller det också att kontrollera när sidan senast uppdaterades.

Med hjälp av sökmotorerna kan du hitta ovanliga ord och grammatiska konstruktioner. Du kan hitta ord och uttryck som förekommer i språkbruket men inte finns listade i ordböckerna, kanske för att de betraktas som felaktiga, kanske för att de är helt nya. Genom att välja sökspråk kan du få veta om ett svenskt ord finns även i ett annat språk. Du kan ta reda på om ett uttryck är vanligt förekommande. Möjligheterna är nästan oändliga.

Språkbanken

Du som vill göra mer avancerade språksökningar kan med fördel använda Språkbanken. Där finns textmaterial från bland annat dagstidningar, skönlitteratur och lagtexter. När du söker på ett ord eller uttryck får du förutom själva ordet se de ord som kommer direkt före och efter ordet i sitt sammanhang.

Fler källor

Dessutom finns det ett oändligt antal ordböcker, språksidor, språkartiklar, språkbloggar och så vidare på internet. Några av dem har jag nämnt i tidigare brev men de är värda att nämna igen:

Uppdatering 2020: Sedan jag skrev det här språkbrevet har svenska.se kommit in som digital resurs. Där kan du söka i Svenska Akademiens ordlista, Svensk ordbok och Svenska Akademiens ordbok på samma gång.

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This