Kanske har du precis som jag deltagit i många webbinarier på sistone. Men hur stavas ordet egentligen? Och hur böjs det?

Så stavas och böjs webbinarium på svenska

På svenska skriver vi ett webbinarium, flera webbinarier. I sammansättningar blir det webbinarie-, till exempel webbinariedeltagare.

Webinar är det engelska ordet

Ofta ser man det engelska ordet webinar även i svenska texter, men det är inte korrekt på svenska. När vi lånar in ord från andra språk till svenskan behöver vi i ibland anpassa dem så att de passar in i det svenska språksystemet. På så sätt kan vi enkelt böja, stava och uttala dem på svenska.

På svenska stavar vi webb med två b, till skillnad från det engelska ordet web – precis som vi stavar jobb med två b och inte skriver job, som på engelska. Om vi stavade ordet web på svenska skulle e-ljudet bli långt och uttalas som i seg. Men vi vill ju ha det korta e-ljudet. Därför blir det webb med två b. Och därför blir det två b även i webbinarium.

Webbinarium kommer från webb och seminarium

Det svenska ordet webbinarium är en sammanslagning av webb och seminarium. Precis som det engelska ordet webinar är en sammanslagning av web och seminar.

Ordet seminarium böjs ett seminarium, flera seminarier. I sammansättningar blir det seminarie-, till exempel i seminariedeltagare. Ordet webbinarium böjs alltså på precis samma sätt.

Webbseminarium är ett alternativ

Språkrådet rekommenderar webbseminarium i första hand. Det är också ett utmärkt ord, men själv tycker jag att webbinarium känns enklare och använder därför det. Webbinarium finns även med i Svenska Akademiens ordlista.

Webbinarium eller webbseminarium är korrekt

Det förekommer många alternativa stavningar, till exempel webinar, webinarium, webinarie, webbinarie. Jag rekommenderar alltså inte dem. Skriv webbinarium – webbinarier eller webbseminarium – webbseminarier.

Vill du ha tydliga och korrekta texter?

Vill du ha tydliga och korrekta texter som är anpassade efter läsarna? Jag skriver och omarbetar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Kontakta mig, Jenny Forsberg, examinerad språkkonsult i svenska på Klartext, för att få ett kostnadsförslag.

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This