Detta inlägg publicerades 2013. Allt är inte aktuellt idag.

På Twitter har du bara 140 tecken på dig att formulera ditt budskap. Det är en av anledningarna till att det finns ett särskilt sätt att skriva på Twitter. Twitterspråket har både särskilda ord och uttryck – och faktiskt i vissa fall en egen ordföljd.

Här är några uttryck som används på Twitter just nu:

 • +1 betyder ”jag håller med föregående talare”
 • vsg för info (vsg står för varsågod) kan man skriva om man just har talat om något extra ointressant
 • dock att används i uttryck som dock att jag måste sluta tvittra nu pga jobba
 • !!!11 (med varierat antal utropstecken och ettor) är en extra förstärkning. Det kan både användas för att visa att något är extra viktigt eller roligt, eller användas ironiskt för att visa att något inte är ett dugg viktigt. Ettorna kommer av att man driver med någon som råkar släppa shifttangenten lite för tidigt av hänryckning.
 • den känslan kan användas i samband med ungefär vad som helst: När man äntligen ser solen igen efter evighetsvinter. Den känslan.
 • tystnaden som uppstår används till exempel om man gör något pinsamt: Tystnaden som uppstår när man tappar en tallrik i golvet på lunchrestaurangen.

På Twitter är förkortningar vanliga, eftersom man bara har 140 tecken på sig. Några förkortningar som inte är vedertagna men som fungerar bra på Twitter är

 • iofs (i och för sig)
 • iaf (i alla fall)
 • mha (med hjälp av).

Förkortningen mvh använder man på Twitter för att ge sig själv en tillfällig eller permanent egenskap: Klev av bussen en station för tidigt i morse. Mvh Förvirrad.

Värd att notera är förkortningen pga. För att spara tecken används den på Twitter ofta med en meningsbyggnad som skiljer sig från den vi är vana att se, där man hoppar över flera ord. Den kan följas av en substantivfras, en adjektivfras eller en verbfras:

 • Jag kan inte jobba mer nu pga sol ute.
 • Jag kan inte jobba mer nu pga trött.
 • Jag kan inte jobba mer nu pga måste sova.

På Twitter går allt snabbt. Om ett halvår kanske det är helt andra uttryck som gäller.

Och du: Om du inte skriver för en målgrupp som är mycket känslig för att du använder rätt nyanser kan du helt strunta i att använda Twitterspråket om du vill och i stället följa de vanliga skrivreglerna även på Twitter.

Vill du ha hjälp att tvittra?

Har ingen på din arbetsplats tid eller intresse att tvittra? Vill ni ändå finnas på Twitter? Anlita mig som sociala medier-redaktör några timmar i veckan så ser jag till att ert budskap når ut via Twitter. Självklart stämmer vi först av vad ni har för syfte, strategi och målgrupp och vilken kommunikationsstil ni använder. Jag kan även kommunicera åt er i andra sociala medier, till exempel på Facebook eller i en blogg. Varmt välkommen att kontakta mig för att få ett kostnadsförslag eller ställa frågor.

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This