Gillar du att använda citattecken när du skriver? Var försiktig så att du inte använder dem för mycket eller på fel sätt.

Citattecken använder vi i första hand när vi vill markera citat och repliker: ”Det är kallt ute” sa hon. Men tecknen används även för namn eller titlar, speciellt om det finns risk för missförstånd eller om det kan vara svårt att se var titeln slutar och resten av texten tar vid: Jag använder boken ”Det nya Sverige” som referens när jag arbetar. Du kan också använda citattecken när du vill markera att ett uttryck är nytt, främmande eller ovanligt i sammanhanget: Sedan skickade hon tillbaka den korrekturlästa, eller ”korrade” texten till kunden.

Citattecken är också ett bra sätt att markera när man använder ett ord på ett ironiskt eller avvikande sätt. Han tjänade 20 miljoner förra året. I år kommer han nog ”bara” att tjäna hälften så mycket.

Och här blir det fel ibland. Vad menar egentligen den lokala pizzerian som i sitt reklamblad skriver: Vi gör stans ”godaste” pizzor. Är deras pizzor egentligen ganska äckliga? Och vad ska du tro om du bli inbjuden till en ”helkväll” med dans och vickning. Är det en småtrist tillställning där alla går hem vid tiotiden?

Ibland ser man också att skribenter använder citattecken när de är osäkra på sitt ordval eller inte riktigt vågar stå för vad de säger. Då är det bättre att slå upp ordet i en ordbok. Eller varför inte dubbelkolla med en kollega?

Så vad gjorde pizzabagaren och festinbjudaren för fel? De ville understryka att ett ord var extra viktigt, och råkade ge ordet en ironisk betydelse istället. Stå för det du säger och markera ord som du vill lyfta fram med till exempel fetstil.

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This