Skriver du ibland texter som ska publiceras på Internet? Kommer dina läsare att läsa din text på skärm? När du skriver texter för webben behöver du tänka efter en gång extra.

Många av de vanliga reglerna för att skriva på papper blir extra viktiga när du skriver för webben. Det går långsammare att läsa på skärm än på papper. Dessutom är den som läser webbtexter ofta otåligare än den som läser tryckta medier. Han eller hon har ju en obegränsad mängd andra texter bara ett klick bort!

Skriv därför kortare texter än annars. Ett riktmått är att göra webbtexter hälften så långa som papperstexter. Läsarna kommer också att uppskatta att du delar upp texten i korta stycken och använder korta rader (55-65 tecken per rad inklusive mellanslag brukar vara lagom).

Det är dessutom extra viktigt att du fångar läsarnas intresse med olika grafiska markeringar. Informativa och sammanfattande rubriker är ett sätt. Att markera ord i texten som du vill att läsaren ska uppmärksamma, med till exempel fetstil, är ett annat. Punktlistor är ett tredje. Om du dessutom skriver det viktigaste först i själva löptexten kommer dina läsare garanterat att uppfatta ditt budskap.

Några fler tips:

  • Du kan inte vara säker på att läsaren har läst något annat på webbplatsen. Varje sida måste alltså fungera för sig själv, med förklaringar av till exempel ord och sammanhang.
  • Uppdatera texten ofta så att läsarna får aktuell information. Tala om när sidan senast uppdaterades.
  • Se till att texten är ordentligt granskad och korrekturläst, så att det inte förekommer några fel i den.

Om du följer de här tipsen får du ut ditt budskap på webben.

Behöver du webbtexter?

Behöver du och din arbetsplats hjälp att skriva begripliga webbtexter? Jag skriver webbtext åt företag, myndigheter och andra organisationer. Varmt välkommen att kontakta mig för att få ett kostnadsförslag.

 

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This