Samt och och betyder ju samma sak. Då kan man väl själv välja vilket av dem man ska använda. Eller? Nej, så enkelt är det inte. Och och samt har visserligen samma betydelse, men de fyller lite olika funktioner.

Använd och i första hand

Använd alltid och i första hand, till exempel i den här meningen: ”Låt oss se närmare på vad dessa besparingar består av och vilka ytterligare effekter vår lösning kan ge.”

Använd samt annars

Samt använder du när det skulle bli otydligt med och, till exempel om du vill markera vilka led som hör ihop: ”Jag gillar spaghetti och köttfärssås samt pannkakor.” I den här meningen hör spaghetti och köttfärssås ihop medan pannkakor står för sig själv. Meningen illustrerar också något annat: samt hör till ett mer formellt språk än och, vilket gör att ordet samt känns underligt placerat i det vardagliga matsammanhanget.

Du kan också använda samt när du redan har använt ett och tidigare, som i meningen: ”Bolaget grundades 1999 och har huvudkontor i Stockholm samt eget dotterbolag i Norge med kontor i Oslo.”

Samt är även bra om en bestämning bara hör till ett av leden: ”Jag gillar att läsa Kerstin Ekman, Torbjörn Flygt och Karin Alvtegen samt Arne Dahl för den torra humorn.” Här handlar det bara om Arne Dahls torra humor, de andra gillar jag av andra anledningar.

Sammanfattningsvis kan man säga: Använd och där det går och använd bara samt om du har en särskild anledning till det.

Välkommen på skrivkurs online

Vill du bli säkrare på språkets nyanser? Varmt välkommen till skrivkursen Skriv tydliga texter – en kurs för dig som skriver i jobbet. Läs mer och anmäl dig här: Skriv tydliga texter.

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This