Är det dags för din arbetsplats att börja blogga? Eller har företaget redan en blogg men vill veta hur den kan bli bättre? Här kommer några tips för dig som vill skriva en intressant blogg med ett företag eller någon annan organisation som avsändare.

  • Bloggtips 1: Syfte och målgrupp. Precis som alla andra texter behöver din blogg ha ett syfte och en tilltänkt målgrupp. Vad vill du säga med bloggen? Vill du få läsarna att handla i din webbshop? Vill du få alla i kommunen att börja sopsortera? Vill du ge tips och råd inom ett visst ämne? Anpassa stilen och tonen i bloggen efter vem du riktar dig till och varför. Det finns inget som säger att du måste hålla dig till en talspråklig eller extremt vardaglig stil bara för att det är en blogg du skriver.
  • Bloggtips 2: Tala om för läsarna hur ofta du tänker blogga och håll dig till det. Berätta om du tänker avvika från rutinerna. Du kan också tidsinställa inlägg som du skriver i förväg om du till exempel är på semester.
  • Bloggtips 3: Använd en personlig ton. Visa med både bilder och ord att ditt företag består av människor. Berätta något om hur det är på ert företag.
  • Bloggtips 4: Skriv intresseväckande rubriker. På ett blogginlägg är rubriken extra viktig. En del bloggläsare kanske prenumererar på de senaste blogginläggen i en läsare där de bara ser rubriken. Dessutom kan rubriken vara det enda som syns i en sökmotor eller när någon länkar till inlägget. Om du skriver långa, faktaspäckade inlägg blir bloggen lättare att läsa om du även använder mellanrubriker.
  • Bloggtips 5: Skapa dialog på bloggen. Få läsarna att kommentera det du skriver. Ställ gärna frågor till läsarna i blogginläggen. Glöm inte bort att svara dem som kommenterar på bloggen. Läsare som får en kommentar tillbaka känner sig sedda, och då är det mer troligt att de kommenterar fler gånger.
  • Bloggtips 6: Skriv lagom långa blogginlägg. Gör gärna en läsarundersökning för att ta reda på hur långa inlägg läsarna vill ha. Annars kan det vara bra att inte skriva för långt eftersom många läser bloggar i telefonen på bussen.

Vill du ha hjälp att blogga?

Behöver du och din arbetsplats hjälp att komma igång och blogga? Är ni kanske redan igång, och vill ta bloggens språk till en ny nivå? Eller hinner ni helt enkelt inte blogga utan vill att jag ska göra det åt er? Varmt välkommen att kontakta mig för att få ett kostnadsförslag på bloggcoachning eller bloggskrivande.

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This