Ordet både har samma grund som båda, vilket innebär att det handlar om två av något. Ändå ser man ibland både användas om fler än två saker. Är det rätt?

Både kan användas för fler än två

Jag gillar både pasta, potatis och ris.

Meningar av den typen ser du säkert ofta. Här används både för att samordna tre led.

Tidigare rekommenderade språkvården inte att man använde både när det handlar om fler än två, men numera anses det korrekt. Det innebär att du kan skriva en mening som den ovan om du vill.

Du kan formulera om för att inte störa läsaren

Som vanligt rekommenderar jag dock att du använder det skrivsätt som stör minst. Eftersom det har funnits en rekommendation om att inte använda både om fler än två led så finns det garanterat läsare som kommer att reagera om du gör det. Därför kan det vara en fördel att inte skriva så. I så fall kanske du vill formulera om meningen ovan. Så här skulle det kunna bli: Jag gillar pasta, potatis och ris. Eller kanske så här: Jag gillar pasta, men också potatis och ris.

Vill du ha begripliga och korrekta texter?

Behöver din arbetsplats begripliga och korrekta texter som är anpassade efter läsarna? Som språkkonsult skriver och omarbetar jag svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Varmt välkommen att kontakta mig för att få ett kostnadsförslag.

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This