Hur stavar man egentligen till sjyst? Man ser olika varianter, till exempel sjyst, schyst, sjysst, schysst, juste och just. Men vilket är rätt? Som så ofta i språket är det flera varianter som är möjliga.

Skriv bättre texter med en onlinekurs

Skriver du i jobbet? Vill du bli bättre på det? I onlinekursen Skriv tydliga texter får du verktygen för att skriva professionella texter på svenska. Du startar när du vill och lär dig i ditt eget tempo. Kursledare är Jenny Forsberg, examinerad språkkonsult i svenska på Klartext.
Läs mer och anmäl dig till kursen

Ordet är ett lånord från franskans juste. Formerna schyst, sjyst och juste finns med i Svenska Akademiens ordlista. Språkrådet rekommenderar stavningen sjyst med motiveringen att ”ordet kommer från franskan och sch hör hemma i ord som kommer från eller via tyskan”.

Stavningarna med -ss fungerar inte bra. Enligt Språkrådet är det för att ordet då ser ut som en böjningsform av ordet ”sjyss” – och så är det ju inte. Ord som står i sin grundform på det här sättet brukar bara ha ett s. Det är därför krasst stavas med två s (av krass) men list med ett (grundform).

Stavningen juste är alltså också en godkänd form enligt Svenska Akademiens ordlista. Men när vi lånar in ord är det bra om vi kan anpassa stavningen efter det svenska språksystemet, så att orden går att uttala och böja på svenska. Eller som Språkrådet skriver:

“Det går bra att skriva två sjysta filmer och den sjysta läraren, men varken justea eller justa fungerar i skrift.”

Vill du ha korrekta texter?

Vill du vara säker på att dina texter både är korrekta och kommunicerar rätt budskap? Jag språkgranskar alla typer av texter på svenska. Mejla mig på jenny@iklartext.se redan idag för korrekta och effektiva texter.

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag och myndigheter. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva nyhetsbrev och webbtext, blogga, skriva lättlästa texter eller ta fram språkliga riktlinjer för text.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Behöver du texthjälp? Eller vill du veta mer? Hör av dig till Jenny Forsberg på jenny@iklartext.se.
Share This