Hur böjs ordet data? Och hur används det egentligen? Är ordet singular eller plural? Det får du svar på i dagens språkbrev.

Data är plural

Data i betydelsen information, uppgifter eller fakta är plural. Det innebär att vi bör skriva tekniska data, olika data, kvantitativa data, öppna data, mina data och så vidare. Det handlar alltså om flera data. Ordet som föregår data behöver böjas i plural, på samma sätt som vi säger tekniska uppgifter eller mina uppgifter – inte teknisk uppgifter eller min uppgifter.

Data går inte att böja i bestämd form

Ordet data har ingen böjningsform i bestämd form. Det innebär att man kan behöva formulera om meningen om man har behov av att använda ordet i singular eller i bestämd form. Ett sätt att göra det är att använda en synonym, till exempel uppgift, som förstås kan böjas till uppgifter och uppgifterna. Ett annat kan vara att skriva dessa data i stället för att använda bestämd form.

I praktiken förekommer det ofta både att ordet data används som om det vore singular och att det böjs i bestämd form. Vi ser då formuleringar som det här datat eller den där datan. Det är inte former som rekommenderas av språkvården idag. Här kan du läsa om rekommendationen i Språkrådets frågelåda.

Jag tycker mig se de här ordformerna ofta, och det är mycket möjligt att rekommendationerna om hur vi ska använda ordet data kommer att ändras framöver. Men under tiden rekommenderar jag att du följer de nuvarande rekommendationerna och behandlar ordet data som oböjligt plural.

Behöver din arbetsplats tydliga och korrekta texter?

Behöver din arbetsplats tydliga och korrekta texter som är anpassade efter läsarna? Jag skriver och omarbetar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Kontakta mig, Jenny Forsberg, examinerad språkkonsult i svenska på Klartext, för att få ett kostnadsförslag.

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This