Kan man skriva Han somnade sittandes i soffan eller är det bara Han somnade sittande i soffan som är korrekt? Du kanske har sett fler exempel i samma stil?

  • Hon kom cyklandes på vägen.
  • ”Vad gör du?” frågade han skrattandes.
  • Han gick gråtandes därifrån.

Är det här verkligen korrekt? Det korta svaret är att båda formerna sittande och sittandes räknas som korrekta. I Språkrådets frågelåda kan man läsa:

”Det är en stilfråga. I vanlig sakprosa har man oftast springande, gående, sittande o.s.v. I lite ledigare stil kan man använda springandes, gåendes, sittandes.”

Språkrådet förtydligar också att verb som har en grundform som slutar på s även slutar på s i den här formen. Låtsas blir alltså låtsandes.

Cyklandes och ståendes – är det något nytt påfund?

Är det en nymodighet att sätta s efter de här formerna? Jag rådfrågade Språkriktighetsboken för att få veta mer. Dessutom läste jag den här artikeln från Sveriges radios Språket. Det visade sig att s-varianten av presensparticipformen, som den heter, har funnits i svenskan ända sedan medeltiden. På 1500- och 1600-talet var s-formen den vanligaste i skrift, men sedan fasades den ut, och från och med slutet av 1700-talet har formen utan s ansetts vara den rätta. Men nu tycks s-formerna få revansch.

Vilken form ska jag använda?

Jag rekommenderar att du skriver sittande snarare än sittandes, åtminstone i formella texter. I vardagliga sammanhang, som ett meddelande till en kompis, gör du förstås som du vill. Sittande är den neutrala formen, medan sittandes alltså räknas till en ledigare stil. Många har dessutom lärt sig att det är sittande som är den korrekta formen och kommer att notera s-formen och kanske till och med irritera sig på den. Och jag brukar alltid rekommendera att undvika att störa läsaren om det går.

Det kan vara bra att vara medveten om att formen som slutar på -s är vanlig i dag, och att det kan finnas skribenter som inte alls uppfattar s-formen som vardagligare.

Vill du ha tydliga texter med rätt stilnivå?

Vill du ha tydliga texter med en stil som är anpassad efter läsarna? Jag skriver och omarbetar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Varmt välkommen att kontakta mig för att få ett kostnadsförslag.

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This