Ska det vara före eller innan här? Heter det Jag ska göra klart det här före midsommar eller Jag ska göra klart det här innan midsommar?

Många har lärt sig att det heter före midsommar men innan midsommar kommer, att det heter före före en substantivfras och innan före en verbfras. Det här är vad språkvården rekommenderade tidigare, men regeln slog aldrig riktigt igenom bland språkbrukarna. Idag anser språkvårdarna att före och innan är helt utbytbara i meningar som dessa. Du kan alltså fritt välja mellan dem i meningen ovan.

En liten brasklapp kan ändå vara på sin plats. Det finns fortfarande många människor som har lärt sig den gamla regeln och som kanske kommer att haka upp sig på en text där det står innan midsommar. Du som vill vara extra säker på att läsningen flyter som den ska kan alltså välja att följa den gamla regeln.

Behöver du texthjälp?

Behöver du och din arbetsplats hjälp att göra era texter korrekta och begripliga? Jag skriver och språkgranskar texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Varmt välkommen att kontakta mig för att diskutera hur jag kan hjälpa just din arbetsplats.

Behöver du som enskild skribent lära dig att skriva bättre texter? Det kan du göra i onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This