Få – färre – färst. Det känns som ett naturligt sätt att komparera adjektivet . Men får man verkligen säga så?

Det är vi språkbrukare som bestämmer över språket. Om du bestämmer dig för att använda ordet färst så finns ordet. Det är upp till dig att sprida det och kanske få andra att använda det om du tycker att det fyller en funktion.

Färst rekommenderas av Språkrådet

Och uppenbarligen är det så pass många språkbrukare som använder det att även Språkrådet rekommenderar det. Så här säger de i sin frågelåda:

kompareras enligt Svenska Akademiens ordlista , färre, färst. Jämför med illa, värre, värst och stor, större, störst.”

Färst står i SAOL, Svenska Akademiens ordlista

Böjningsformen finns även med i av Svenska akademins ordlista, där det står så här:

”som superlativ kan man använda formen färst”

Var vill du använda färst?

Färst borde alltså accepteras även i de finare salongerna. Som du vet brukar jag rekommendera att använda ett språk som inte stör läsaren. Så fundera gärna på i vilka sammanhang du vill använda färst. Passar det i en formell text eller vill du snarare använda en omskrivning där?

Var kan du använda ordet för att sprida det mer – om du vill att det ska spridas?

Vill du ha effektiva och korrekta texter?

Vill du vara säker på att dina texter både är korrekta och kommunicerar rätt budskap? Jag språkgranskar, skriver och omarbetar svenska texter åt företag och myndigheter. Varmt välkommen att kontakta mig för att få ett kostnadsförslag.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre texter? Det kan du göra i onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This