Billigt pris, är det korrekt att skriva så? Ska det inte vara lågt pris? Det handlar dagens språkbrev om.

En sökning på ”billigt pris” på Google ger över en halv miljon träffar. Uttrycket används uppenbarligen av många språkbrukare. Men det är också många som irriterar sig på uttrycket. De menar att en vara kan vara billig eller dyr men ett pris måste vara lågt eller högt.

Om man slog upp billig i en tidigare version av Svensk ordbok (till exempel på svenska.se) stod det så här:

Uttrycket [billiga priser] har ändå ibland försvarats av språkvetare från historiska utgångspunkter, eftersom vi har (eller ursprungligen hade) att göra med betydelsen ’skälig, rimlig’, betydelse 2 i artikeln. Frågan är dock hur många som känner till den betydelsen numera. Med andra ord, de som använder uttrycket billiga priser tänker troligen på den vanligaste betydelsen av billig. Om det är riktigt, kan det nog vara motiverat att i första hand rekommendera uttrycket låga priser.

Men på sistone har rekommendationen ändrats, och den här texten finns inte med i den senaste versionen av Svensk ordbok. Där hittar man i stället följande exempel på användning av ordet billig: en butik med billiga priser. Uttrycket billigt pris räknas alltså som korrekt språkbruk idag.

Undvik att störa läsaren

Jag brukar dock rekommendera att man undviker att använda ett språk som stör läsaren. Om du skriver att ditt företag har billiga priser kan en del av läsarna bli irriterade. Att göra dina kunder irriterade är aldrig en bra utgångspunkt om du vill sälja något. Och även om du inte säljer något har du mycket att vinna på att rensa bort språk som kan störa. Min rekommendation är alltså att skriva om låga priser hellre än billiga priser.

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This