Vilken av följande två meningar är rätt?

Ditt barn blir förhoppningsvis glad och nöjd.
Ditt barn blir förhoppningsvis glatt och nöjt.

För många av oss vacklar språkkänslan inför den här meningen. Ordet barnet har t-genus, så då borde adjektiven böjas enligt det, alltså glatt och nöjt. Men varför låter det så konstigt i våra öron?

Ord för personer brukar ha n-genus

För att förklara det här måste jag gå in på lite grammatik. Adjektiv på svenska kan ha n-genus eller t-genus. (Det kallas också utrum och neutrum.) Stol har n-genus eftersom det böjs stolen i bestämd form. Bord har t-genus eftersom det böjs bordet. De flesta adjektiv får ett -t i slutet när de beskriver ett substantiv med t-genus. Det heter alltså en stor stol men ett stort bord.

Anledningen till att vi reagerar när ett barn beskrivs som glatt är att det är ovanligt att substantiv med t-genus betecknar personer – eller levande varelser över huvud taget. De flesta substantiv för människor och djur har annars n-genus. Det gäller även yrkesbeteckningar och liknande. Några exempel på substantiv som följer det mönster som vi är vana vid är kvinnan, pojken, polisen, skomakaren, bloggaren och webbdesignern. Men det finns alltså undantag, till exempel barnet, lejonet, kommunalrådet, geniet och proffset.

Vår språkkänsla säger därför att ett adjektiv som beskriver en person eller ett djur inte ska böjas med ett t. Därför kan vi reagera när vi ser meningar som Ditt barn blir förhoppningsvis glatt och nöjt, trots att det är språkligt korrekt.

Välj en alternativ formulering

Hur ska vi då lösa det här? Eftersom det alltid är någon som kommer att reagera oavsett om du skriver att barnet är glad eller att barnet är glatt så skulle jag säga att den enda fungerande lösningen är att undvika formuleringen. Då kan du byta ut barnet mot ett annat ord om det passar i sammanhanget (ungen, bebisen, knatten, flickan, pojken, tjejen, killen etc.) eller formulera om hela meningen: Ditt barn blir förhoppningsvis på gott humör.

Ett rätt lejon?

Ett närbesläktat problem är att det finns några adjektiv som helt saknar t-form. Det handlar till exempel om lat, rädd, skraj, vred, gravid och paranoid. Vi kan därför inte skriva ett gravitt kommunalråd eller ett rätt lejon. Även där behöver du välja en annan formulering, som kommunalrådet är med barn eller lejonungen är rädd. Men eftersom de allra flesta ord för djur och människor är n-genus så är det sällan vi stöter på det här problemet.

Vill du ha korrekta och begripliga texter?

Anlita gärna mig för att göra texterna på din arbetsplats begripliga. Jag språkgranskar, skriver och omarbetar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Varmt välkommen att kontakta mig.

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This