Idag handlar det om några småsaker som man kan tycka är just småsaker. Men precis som med allt annat i språket tillför de en hel del för tydligheten, plus att du garanterat retar några av dina läsare om du använder dem fel.

Använd kolon vid uppräkningar

Kolon används vid: uppräkningar, exempel, förklaringar, specificeringar och sammanfattningar. Föregående mening är i sig ett exempel på hur man använder kolon.

Snedstreck är ofta onödigt

Snedstreck används ibland i betydelsen per eller eller: Uppge om du är gift/ogift. Han tjänar 20 000 kr/månad. Det har en funktion i till exempel tabeller och där man har ont om utrymme. Men precis som andra förkortningar är mitt tips att undvika dem i löpande text. Skriv ut ordet istället så blir texten tydligare: Uppge om du är gift eller ogift. Han tjänar 20 000 kronor i månaden.

Var försiktig med semikolon

Semikolon är ett mellanting mellan punkt och komma. Om två huvudsatser som kommer efter varandra har ett för nära samband för att utgöra varsin mening kan du använda semikolon istället: Klockan var nästan elva när hon vaknade; hon hade sovit alldeles för länge. Semikolon använder man även i uppräkningar för att skilja grupper från varandra: Han hade lagat flera olika maträtter: spagetti och köttfärssås; torsk och potatismos; bruna bönor och fläsk.

Det kan vara knepigt att veta när man ska använda semikolon. Man ser ofta exempel där det har blivit fel, där semikolonet har använts istället för kolon före uppräkningar och liknande. Ett enkelt knep om man är osäker är helt enkelt att låta bli att använda semikolon, och ersätta det med punkt eller komma. De språkliga nyanser texten går miste om är ofta små och försumbara.

 

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This