Hur ska vi skriva datum egentligen? Dateringar som 030108 (med alternativen 03-01-08 och 03/01/08) bäddar för missförstånd, och ännu värre blir det i internationella sammanhang. Betyder det den 8 januari 2003, den 3 januari 2008 eller kanske den 1 mars 2008? Det här är ett problem som vi kan komma att tampas med i flera decennier. Framemot 2032 kan vi slappna av en smula igen. Då blir det svårt att missuppfatta datumen.

Så hur ska vi göra för att inte bli missförstådda? För det första kan vi se till att alltid skriva ut årtalet med fyra siffror. För det andra skulle jag rekommendera att skriva ut månaden med bokstäver så fort möjligheten finns, till exempel i löpande text. Skriv alltså den 8 januari 2003. Det är klart och tydligt, och går inte att missuppfatta.

 

Om Klartext

Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag och myndigheter. Din arbetsplats kan få hjälp med att skriva nyhetsbrev och webbtext, blogga, kommunicera i sociala medier eller ta fram språkliga riktlinjer för texter.

Du som enskild skribent är också varmt välkommen att gå onlinekurserna Skriv tydliga texter och Lär dig skilja mellan de och dem på en timme.

Behöver du texthjälp? Eller vill du veta mer? Hör av dig till Jenny Forsberg på jenny@iklartext.se.