Hur är det nu? När använder man tankstreck (det lite längre strecket –) och när använder man bindestreck (det kortare strecket -)?

Skriv bättre texter med en onlinekurs

Skriver du i jobbet? Vill du bli bättre på det? I onlinekursen Skriv tydliga texter får du verktygen för att skriva professionella texter på svenska. Du startar när du vill och lär dig i ditt eget tempo. Kursledare är Jenny Forsberg, examinerad språkkonsult i svenska på Klartext.
Läs mer och anmäl dig till kursen

Här följer några av de viktigaste användningssätten för tankstreck och bindestreck:

Bindestreck använder vi

  • vid avstavningar
  • vissa sammansättningar, till exempel med siffror eller förkortningar (70-talet)
  • när vi utelämnar en orddel (för- och eftermiddag).

Tankstreck använder vi

  • för att ange att något är oväntat (I spegeln såg han – en krokodil.)
  • runt parentetiska inskott (Ett stycke bör innehålla en – och bara en – huvudtanke.)
  • vid repliker (– Vad menar du? undrade han.)
  • mellan siffror eller ord för att ange ett omfång av något slag (Vi har öppet 10–19 måndag–fredag.) Här ska det inte vara några mellanslag före och efter tankstrecket.

Om du skriver i Word på en pc gör du ett tankstreck genom att hålla ner ctrl-knappen och sedan trycka på minustecknet på det numeriska tangentbordet.

Vill du vara säker på att din text är korrekt?

Vill du vara säker på att din text är korrekt? Klartext granskar texter på alla nivåer, från struktur och rubriker och ner till de minsta detaljerna, till exempel bindestreck och tankstreck. Läs mer om de olika nivåerna som jag kan granska din text på. Eller hör av dig på jenny@iklartext.se för att få ett kostnadsförslag för att granska din text.

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag och myndigheter. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva nyhetsbrev och webbtext, blogga, skriva lättlästa texter eller ta fram språkliga riktlinjer för text.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Behöver du texthjälp? Eller vill du veta mer? Hör av dig till Jenny Forsberg på jenny@iklartext.se.
Share This