Lättlästa texter, vad är det egentligen? Jo, det är särskilda texter för de som har svårt att läsa andra texter. Det kan till exempel bero på att man är en ovan läsare, att man har en funktionsnedsättning, läs- och skrivsvårigheter eller ett annat modersmål än svenska. Visste du att en fjärdedel av Sveriges vuxna befolkning har någon typ av läshinder? Ja, du läste rätt, en fjärdedel! Skriver du så att alla förstår?

Alla behöver lättlästa texter ibland

Dessutom behöver vi alla lättlästa texter ibland. Tänk själv tillbaka på ett tillfälle när du var riktigt stressad: du har jobbat hårt en period och din deadline är i morgon. Du klev upp tidigt i morse efter en natt med dålig sömn. Nu har du suttit framför datorn i tio timmar, men du behöver plöja igenom den här rapporten också för att få tag i den sista informationen du behöver till det som du jobbar med. Du skummar texten för att försöka hitta informationen du söker, men det går trögt. Din hjärna funderar inte lika bra som vanligt. Vid det här tillfället skulle du ha haft nytta av en lättläst text.

Vad är lättläst?

En lättläst text är ännu lättare att läsa än en ”vanlig” begriplig text. Du som vill skriva lättläst kan till exempel tänka på att använda enklare ord, kortare meningar och till och med kortare rader än annars. Lättlästa texter behöver ha mer luft omkring sig än andra och du kan inte utgå från att läsarna har de förkunskaper som du kanske tycker är självklara.

Vem ska läsa den lättlästa texten och varför?

Som vanligt när du ska skriva en text behöver du veta eller bestämma vilken som är den huvudsakliga målgruppen. Vem skriver du för och varför? Alla som behöver lättlästa texter har inte samma behov. Vilka förkunskaper har dina läsare?

Alla medborgare har rätt till information

Visste du att riksdagen har beslutat om en handlingsplan som går ut på att Sverige ska vara tillgängligt för alla år 2010 – nu alltså! – även för dem som har svårt att läsa? Det handlar om demokrati: alla medborgare har rätt till information. Det innebär att bland annat myndigheter och kommuner är skyldiga att ha information även på lättläst.

Vill du ha hjälp att skriva lättläst?

Behöver din organisation hjälp att skriva lättlästa texter? Jag hjälper er gärna med det. Mejla mig på jenny@iklartext.se och berätta vilka texter du behöver hjälp med, vem som ska läsa dem och varför. Välkommen att höra av dig!

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag och myndigheter. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva nyhetsbrev och webbtext, blogga, skriva lättlästa texter eller ta fram språkliga riktlinjer för text.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Behöver du texthjälp? Eller vill du veta mer? Hör av dig till Jenny Forsberg på jenny@iklartext.se.
Share This