När det ska vara stor och när det ska vara liten bokstav på svenska har jag skrivit om i ett tidigare språkbrev. I princip använder vi bara stor bokstav i början på meningar och i början på namn.

Det här har många skribenter koll på för det mesta. Men så kommer vi till den här tiden på året och plötsligt händer det något. Kanske har du också märkt det? Du får julönskningar med formuleringen ”God Jul och Gott Nytt År”.

Vad beror det här på? En teori är att många julkort är och traditionellt har varit utformade på det sättet. Det är ungefär som det som brukar kallas logotypskrivning – att ett varumärke skrivs på ett sätt som bryter mot de vanliga skrivreglerna, för att sticka ut. Och så har den här felaktiga ordbilden fastnat hos en del skribenter.

Men även så här i juletider gäller alltså de vanliga reglerna: stor bokstav använder vi i början på namn och meningar, ingen annanstans. God jul och gott nytt år!

Behöver du hjälp med skrivreglerna?

Är du osäker på när det ska vara stor och när det ska vara liten bokstav? Skriver du i jobbet utan att vara utbildad skribent? Vill du få återkoppling och tips på hur du kan skriva bättre texter? Jag coachar dig till att bli en bättre skribent. Vi utgår från de texter du skriver i ditt arbete. Du får personlig och detaljerad återkoppling och möjlighet att skriva om texterna till en bättre version. Mejla mig på jenny@iklartext.se så bokar vi in tid för skribentcoachning.

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag och myndigheter. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva nyhetsbrev och webbtext, blogga, skriva lättlästa texter eller ta fram språkliga riktlinjer för text.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Behöver du texthjälp? Eller vill du veta mer? Hör av dig till Jenny Forsberg på jenny@iklartext.se.
Share This