Funderar du på att skriva en fackbok? Du kanske är expert på något – ett ämne som du föreläser eller konsultar inom – och nu vill du samla din kunskap i en bok för att fler ska få nytta av din expertis. Här kommer mina bästa tips för dig som vill skriva en fackbok.

Bestäm bokens målgrupp

Vem ska läsa boken? Det behöver du bestämma innan du påbörjar arbetet. Det kan vara en fördel att se en specifik person framför sig – påhittad eller verklig. Ett tips är att rikta dig till en smalare målgrupp än du tror. Ofta kan en lagom detaljerad och initierad bok nå läsare även utanför den direkta målgruppen. Om du i stället skriver en bok som försöker inkludera alla finns risk att boken blir så ytlig att den inte passar någon.

Bestäm bokens syfte

Varför ska läsarna läsa din bok? Du har något som du vill skriva om, men nu gäller det att vända på det och se det ur läsarnas perspektiv. Vad vill de få reda på? De har ett problem som de vill lösa eller en fråga som de vill få svar på. Se till att boken löser problemet eller svarar på frågan.

Ta reda på vad som redan finns skrivet

Ett tips är att göra en ordentlig omvärldsbevakning innan du har kommit alltför långt i arbetet med din bok. Finns det andra böcker om ditt ämne? Läs dem och se till att din bok skiljer sig från dem. Vad har du som gör din bok unik?

Skapa en struktur och gör ett synopsis

Det finns många olika sätt att göra ett synopsis till en fackbok. Kanske vill du skriva lite här och lite där i ett Word-dokument och sedan flytta omkring texten så att den hamnar i en logisk ordning. (Missa inte Words dispositionsläge i så fall!). Kanske vill du skriva upp varje avsnitt eller ämne på en post it-lapp, och sedan flytta runt lapparna. Kanske använder du en författarprogramvara som Scrivener. Var inte rädd för att gå tillbaka och ändra i ditt synopsis under arbetets gång.

Välj ut vilken information som ska vara med

Du har antagligen mer kunskap än vad som ryms i en bok. Då gäller det att sålla. Vad passar i just den här boken, för just den här målgruppen och just det här syftet? Det kan vara svårt att begränsa sig, men kom ihåg att du kan skriva andra böcker senare om det som du väljer bort i den här.

Gör research

Kanske har du redan all information du behöver, men många behöver komplettera med att till exempel läsa böcker, googla fram mer information eller intervjua experter. En del gör all research innan de börjar skriva. Andra gör det parallellt med skrivarbetet. Hitta det sätt som passar dig.

Avsätt tid för att skriva boken

Förr eller senare är det dags att börja skriva boken. Om du är en person som gillar struktur är ett tips att bestämma i förväg när och hur länge du ska skriva. Ett sätt kan vara att avsätta en viss tid varje dag eller vecka. Själv har jag skrivit de flesta av mina böcker på fredagar. Eftersom jag är egenföretagare bestämmer jag själv över mina arbetstider, så jag kan bestämma att jag skriver böcker på fredagar. Ett annat sätt är att skriva en timme varje morgon eller varje lunch. Du kan också avsätta ordentligt med tid under en kortare period – kanske på semestern? Jag vill utfärda en varning för att skriva ”när du får tid”. Om du är som de flesta så kommer du aldrig att få tid; du måste ta dig tid.

Vill du lära dig mer om att skriva fackbok?

Blev du sugen på att sätta igång att skriva? Du vet väl att jag har en onlinekurs som heter Skriv en fackbok? Där får du mer ingående tips och fler råd om det du har läst om i det här språkbrevet. Dessutom lär du dig mer om att

  • anpassa språket och stilen i boken efter målgruppen
  • sälja in boken till ett förlag – eller ge ut den själv
  • marknadsföra och jobba med PR för din bok
  • bearbeta manuset när du har skrivit det första utkastet.

Här kan du läsa mer och anmäla dig till onlinekursen Skriv en fackbok. Varmt välkommen!

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This