Korrekturläsning och språkgranskning

Behöver din arbetsplats hjälp med korrekturläsning och språkgranskning av texter? Jag har många års erfarenhet av att korrekturläsa och språkgranska texter åt företag och myndigheter. Hör gärna av dig till mig för att få ett kostnadsförslag.

Skriv bättre texter med en onlinekurs

Skriver du i jobbet? Vill du bli bättre på det? I onlinekursen Skriv tydliga texter får du verktygen för att skriva professionella texter på svenska. Du startar när du vill och lär dig i ditt eget tempo. Kursledare är Jenny Forsberg, examinerad språkkonsult i svenska på Klartext.
Läs mer och anmäl dig till kursen

Korrekturläsning och språkgranskning – vad är skillnaden?

Korrekturläsning innebär att jag kontrollerar att texten är korrekt och att den följer dagens skrivregler. En korrekturläsning är en språkgranskning på nivå 1. Då kommer man bara åt det allra ytligaste, som stavfel och felaktiga kommatecken.

När jag gör en mer avancerad språkgranskning än bara korrekturläsning anpassar jag texten efter syfte och målgrupp, kontrollerar ordval och stil och ser till att texten hänger ihop på ett tydligt sätt. Detta kallas nivå 2.

När jag språkgranskar på nivå 3 arbetar jag även med rubriker och disposition för att lyfta fram textens budskap, så att den kommunicerar det den ska.

Här kan du läsa mer om de olika nivåerna av språkgranskning.

Ofta behöver texten snarare språkgranskning än korrekturläsning

När jag språkgranskar texter för din organisation får ni både korrekturläsning och språkgranskning, eftersom korrekturläsningen är den första nivån. Det är i princip bara texter som är skrivna av professionella skribenter, journalister, språkkonsulter, copywriters och liknande som klarar sig med en enkel korrekturläsning – annars brukar det behövas en mer avancerad språkgranskning. En språkgranskning på nivå 2 eller 3 behövs särskilt när en text är skriven av flera olika skribenter eller är skriven i en organisation som traditionellt använder en byråkratisk eller akademisk stil.

Hur vet jag om texten behöver korrekturläsning eller språkgranskning?

Det enklaste sättet att få veta om texten behöver korrekturläsning eller språkgranskning är att mejla den till mig. Då kan jag titta på den och föreslå vad texten behöver, inklusive ett kostnadsförslag.

Hör av dig när du behöver korrekturläsning och språkgranskning

Har din arbetsplats texter som behöver korrekturläsning och språkgranskning? Jag korrekturläser och språkgranskar de flesta typer av texter, till exempel webbtexter, rapporter, artiklar, broschyrer, kundbrev och marknadsmaterial. Hör av dig till mig på jenny@iklartext.se redan i dag, så diskuterar vi vidare vad din arbetsplats behöver.

Share This