Korrektur av din text

Behöver din arbetsplats hjälp med korrektur av texter? Jag har många års erfarenhet av att korrekturläsa och språkgranska texter åt företag och myndigheter. Hör av dig till mig för att få ett kostnadsförslag för korrektur eller språkgranskning av din text.

Korrektur och språkgranskning – vad är det för skillnad?

Korrektur, eller korrekturläsning, innebär att jag kontrollerar att texten är korrekt och att den följer dagens skrivregler. Det brukar vi språkkonsulter kalla för att vi gör en textgranskning på nivå 1. Men en text kan granskas på fler nivåer än så.

När jag gör en mer avancerad språkgranskning än bara korrektur anpassar jag texten efter syfte och målgrupp, kontrollerar ordval och stil och ser till att texten hänger ihop på ett tydligt sätt. Detta kallas nivå 2.

När jag språkgranskar på nivå 3 arbetar jag även med rubriker och disposition för att lyfta fram textens budskap, så att den kommunicerar det den ska.

Ofta behöver texten mer än korrektur

En text som är skriven av flera olika skribenter behöver ofta en mer avancerad språkgranskning än ren korrektur. Samma sak brukar gälla texter som är skrivna av någon som inte är skribent, språkkonsult, journalist, copywriter eller liknande till yrket. Även texter som är skrivna i en organisation som traditionellt använder en byråkratisk eller akademisk stil brukar behöva en språkgranskning på nivå 2 eller 3.

Hur vet jag om texten behöver korrektur eller språkgranskning?

Det enklaste sättet att få veta om texten behöver korrektur eller språkgranskning är att mejla den till mig. Då kan jag titta på den och komma med ett förslag på vad texten behöver, inklusive ett kostnadsförslag.

Behöver du hjälp med korrektur?

Har din arbetsplats en text som behöver korrektur eller språkgranskning? Jag språkgranskar och korrekturläser de flesta typer av texter åt företag och myndigheter. Till exempel kan jag hjälpa till med webbtexter, artiklar, kundbrev, rapporter och broschyrer och marknadsmaterial. Varmt välkommen att kontakta mig för att få ett kostnadsförslag.

Share This