I det förra språkbrevet fick du reda på några regler för när du ska använda komma. I det här brevet får du exempel på när du inte ska kommatera:

  • Kommatera inte mellan satser som har en gemensam satsdel, till exempel samma subjekt: Hon tänkte åka in till stan men ändrade sig. (Här är hon underförstått subjekt även i den andra satsen.)
  • Kommatera inte mellan bisatser med bindeord som och, men eller eller mellan: Hon berättade att hon tänkte åka in till stan och att hon skulle bli borta hela kvällen.
  • Kommatera inte vid nödvändiga bisatser (bisatser som du måste använda för att meningen ska bli förståelig och grammatiskt korrekt): Hon berättade att hon tänkte åka in till stan.

Undvik satskommatering

Förr använde vi satskommatering i svenskan. Det innebar att man satte komma mellan två satser: Hon berättade, att hon tänkte åka in till stan.

Detta skrivsätt har vi lämnat bakom oss och den som använder satskommatering idag riskerar att störa läsningen snarare än att underlätta den.

Vill du vara säker på att din text är korrekt?

Vill du vara säker på att din text är korrekt? Klartext granskar texter på alla nivåer, från struktur och rubriker och ner till de minsta detaljerna, till exempel kommatecknen. Varmt välkommen att kontakta mig för att få ett kostnadsförslag på att granska din text.

Jenny Forsberg

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag, myndigheter och andra organisationer. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva webbtexter, nyhetsbrev, kundbrev eller lättlästa texter.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Jenny är examinerad språkkonsult i svenska och har gjort texter begripliga sedan 1999. Behöver din arbetsplats texthjälp? Kontakta Jenny.
Share This