I det förra språkbrevet fick du reda på några regler för när du ska använda komma. I det här brevet får du exempel på när du inte ska kommatera:

  • Kommatera inte mellan satser som har en gemensam satsdel, till exempel samma subjekt: Hon tänkte åka in till stan men ändrade sig. (Här är hon underförstått subjekt även i den andra satsen.)
  • Kommatera inte mellan bisatser med bindeord som och, men eller eller mellan: Hon berättade att hon tänkte åka in till stan och att hon skulle bli borta hela kvällen.
  • Kommatera inte vid nödvändiga bisatser (bisatser som du måste använda för att meningen ska bli förståelig och grammatiskt korrekt): Hon berättade att hon tänkte åka in till stan.

Undvik satskommatering

Förr använde vi satskommatering i svenskan. Det innebar att man satte komma mellan två satser: Hon berättade, att hon tänkte åka in till stan.

Detta skrivsätt har vi lämnat bakom oss och den som använder satskommatering idag riskerar att störa läsningen snarare än att underlätta den.

 

Om Klartext

Jenny Forsberg på Klartext skriver och språkgranskar svenska texter åt företag och myndigheter. Din arbetsplats kan till exempel få hjälp med att skriva nyhetsbrev och webbtext, blogga, skriva lättlästa texter eller ta fram språkliga riktlinjer för text.

Vill du som enskild skribent lära dig att skriva bättre? Då är du varmt välkommen att gå onlinekursen Skriv tydliga texter.

Behöver du texthjälp? Eller vill du veta mer? Hör av dig till Jenny Forsberg på jenny@iklartext.se.
Share This